bezár
 

art&design

2010. 10. 15.
Kortárs üvegfestmények a Róth Miksa Emlékházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz kortárs üvegművész és tíz festő munkáiból nyílik tárlat Színorgia címmel Budapesten, a Róth Miksa Emlékházban vasárnap a magyar festészet napja programsorozatához kapcsolódva.

prae.hu

A 19-20. század fordulóján híressé vált üvegművész, az ólomüveg-készítés nagy mestereként számon tartott Róth Miksa egykori műhelyében Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész szervezi és rendezi a tárlatot évek óta - mondta el az MTI-nek Borbás Dorka üvegművész, aki Varázstükör című képét állítja ki.

A Nefelejcs utcai ház utcafrontján van elhelyezve a Róth Miksa-gyűjtemény, a hátsó, udvari részben, az egykori műhelyben rendezik meg a kortárs művészek tárlatát, amelyen több generáció sokféle technikájú művei sorakoznak a falakon.

A festők között van olyan művész, aki üveggel is foglalkozik, mint Beleki Ildikó, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szilikát szakán végzett, vagy Szilárd Klára, aki Izraelben meghonosította meg az üvegfestést és 14 zsinagóga ólomüvegablakait készítette el.

Az "üvegesek" között van többek között Dárday Nikolett, Hefter László, Kovács Keve és Vida Zsuzsa.

A Színorgia című kiállítás egy hónapon át tart nyitva - tette hozzá Borbás Dorka, emlékeztetve arra, hogy a magyar festészet napját október 18-án, hétfőn, Szent Lukács napján ünneplik, s ekkor ér véget a festészet napjához kapcsolódó egyhetes programsorozat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés