bezár
 

zene

2010. 10. 15.
Ünnepi hangverseny a 170 éves Nemzeti Zenede emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Zenede megalapításának 170. évfordulóját ünnepelte idén utódintézménye, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a magyar zenei világ. A jubileumi eseménysorozat október 29-én, a Művészetek Palotájában ünnepi koncerttel zárul.

prae.hu

"Az év során minél többet igyekeztünk magunkból megmutatni, ez nagyrészt sikerült" - állapította meg Bokor György, az intézmény igazgatója a koncertet beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette ugyanakkor, hogy megfelelő anyagi források hiányában két ünnepi hangverseny helyett csak egyre nyílik lehetőségük. Az október 29-i est is a Gőz László - volt növendék és volt tanár, a BMC vezetője - által létrehozott alapítvány munkájának gyümölcse.

A "konzinak" becézett, 10 éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolájaként működő intézményben nevelkedtek a magyar zenei élet hírességei, itt készültek föl a felsőfokú tanulmányokra. Közülük sokakat szerettek volna meghívni, ám végül szervezési és anyagi nehézségek miatt az előző nemzedékeket egyedül Kocsis Zoltán képviseli a koncerten.

A zongoraművész-karmester Bartók Béla 20 magyar népdal című ciklusának 13, általa hangszerelt részletét vezényli. A műveket Várhelyi Éva, Szabóki Tünde, Szappanos Tibor és Szegedi Csaba, valamint a konzervatórium szimfonikus zenekara és vegyeskara adja elő.

A Nemzeti Zenedében 1840-41-ben indult meg a tanítás, ez volt az első nagyobb, zenei igényeket kielégítő oktatási intézmény Pest-Budán, majd egy bő emberöltővel később jött létre a Zeneakadémia. Közösek az alapító atyák: Liszt Ferenc - aki 1840. január 11-én hangversenyt is adott a Nemzeti Zenede javára - és Erkel Ferenc, így a hangversenyen először Erkel Ünnepi nyitánya hangzik el, majd Malcolm Arnold Négy skót táncát, illetve Williams-der Heide Higlights from Hook című darabját játssza az iskola koncert-fúvószenekara.

Márkus Tibor, a dzsessz tanszak vezetője az alkalomra új művet komponált. Mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, Blues suitjében a műfaj hagyományait kívánja bemutatni. Blues az alaptéma, amelyből a improvizációk indulnak, de az iskola klasszikus értékeire utalva egy szerkesztett, fúgaszerű részt is írt darabjába. A szvitet a konzervatórium tanára, hangszeres dzsesszisták és a Jazz Voices Énekegyüttes szólaltatja meg.

Bokor György igazgató hangsúlyozta: az évfordulós sorozatot lezáró eseményre inkább egyfajta kezdetként, tekintenek, hiszen céljuk az intézmény jeles hagyományainak újjáélesztése.

Eckhardt Gábor igazgatóhelyettes hozzátette: felfrissítik a 10 évvel ezelőtt indított Öregdiákok körének működését is, amely rövid idő után megszakadt. Ennek érdekében már több osztály- illetve évfolyam-találkozót szerveztek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés