bezár
 

art&design

2010. 10. 15.
Díszítmények és ideák vonzásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára közel 500 darabból álló reprezentatív díszítőművészeti könyvritkasággyűjteményt őriz, erről tudhatnak meg többet azok, akik október 20-án az intézménybe látogatnak a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv bemutatójára és az anyagból nyíló kiállítás megnyitójára.

A Díszítmények és ideák vonzásában című könyvről a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2010. október 20-án, délután 18 órakor tartanak bemutatót és ebből az alkalomból nyitják meg a Könyvtár gyűjteményéből válogatott, 19. századi mintalapokból és mintakönyvekből álló kiállítást az Aulában. A tárlatot Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitja meg, a könyvet Sinkó Katalin művészettörténész ismerteti. A kiállítást az érdeklődők november 4-ig tekinthetik meg, hétfőtől-péntekig 10-18 óráig és szombaton 10-13 óráig.
Díszítmények és ideák vonzásában
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára közel 500 darabból álló reprezentatív díszítőművészeti könyvritkasággyűjteményt őriz. A Magyarországon egyedülálló könyvegyüttes darabjait a felsőfokú tanintézet tanárai és könyvtárőrei az iskola 1871-es alapításától kezdve gyűjtötték.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára évek óta folyamatosan teszi közzé és mutatja be különgyűjteményeinek anyagát nyomtatott kiadványok formájában és kamarakiállítások keretében. Ebbe a folyamatba illeszkedik az ornamentikatörténeti könyvritkasággyűjtemény feldolgozása, melynek eredménye a Díszítmények és ideák vonzásában című, színes képekkel illusztrált annotált bibliográfia. A könyv 466 mintakönyvet mutat be egy művészettörténeti tanulmány kíséretében. A kutatás fázisai és a könyvkiadás részletei az ornamentika-projektblogban követhetők nyomon.
Díszítmények és ideák vonzásában
A könyvbemutatóhoz kapcsolódó kiállításon a jó állapotban lévő 19. századi könyvegyüttes leglátványosabb mintalapjai és mintakönyvei láthatók, így ez a nagyközönségtől mindeddig elzárt és látványos díszítőművészeti könyvritkasággyűjtemény most mind a művészetkedvelők, mind a kutatók számára megismerhetővé válik.

A díszítőművészeti tárgyú mintalapok és mintakönyvek a 19. század második felének általánosan elterjedt oktatási eszközei voltak a művészeti iskolákban. A gyűjtemény gerincét főleg ebben az időszakban született német, francia és angol nyelvű mintakönyvek alkotják és csak kisebb részben szerepelnek 20. századi kötetek. A gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjai olyan híres 19. századi építész-szerzőktől származnak mint Owen Jones, Auguste Racinet és Heinrich Dolmetsch.
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés