bezár
 

színház

2010. 10. 14.
Tersánszky és Grecsó világai a Katona színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cigány-magyar együttélés múltját és jelenét dolgozza fel a budapesti Katona József Színház Cigányok című, péntektől műsorra kerülő kettős produkciója, melyben Tersánszky Józsi Jenő színművét Grecsó Krisztián írta tovább.

Szkéné színház

Mint Máté Gábor rendező azt MTI-nek elmondta, a témát szociológiai előtanulmányok utáni színészi improvizációkon keresztül tervezte feldolgozni, míg Várady Zsuzsa, a színház volt dramaturgja rá nem akadt Tersánszky Józsi Jenő 1923-ban, eredetileg Szidike címmel írt darabjára.

Máté Gábor azonban a mához akarta kötni Tersánszky század eleji muzsikus cigányokat felvonultató, népszínműszerű világát, összekapcsolva azt a közelmúltbeli cigánygyilkosságokkal.

"Az volt a kiindulás, hogy egy nagyon brutális, mai világ jöjjön léte" - szólt a rendező az eredeti történetet az első felvonás végén megszakító, majd a mában továbbvezető darab ötletéről.

Mint megjegyezte, Grecsó Krisztiánnal már dolgozott korábban, akkor azonban nem lett előadás az együttműködésükből, így a Cigányok lesz a fiatal író első színpadon bemutatott munkája. "Grecsóban láttam azt, hogy erre fogékony lehet. Ismertem a képességeit, a fantáziáját, az írói erejét és a gyorsaságát" - fogalmazott.

A két felvonás két társadalmi berendezkedést állít szembe, egyfajta bomlási folyamatot ábrázol, de a második rész felfogható a közelmúlt eseményeinek zanzásított változataként is - árulta el Máté Gábor. Elmondása szerint a végeredmény nem optimista, inkább egy olyan "látlelet", amely a cigány-magyar együttélésről való gondolkodásra ösztönöz.

"A darab senkit nem akar kímélni. Semmiképpen nem akartam azonban ítéletet mondani, inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy erről a kérdésről nemhogy beszélni kell, hanem ezt fel kell dolgozni, és meg kell oldani, mert egyre nagyobb lesz ez a probléma" - hangsúlyozta a rendező.

A Katona József Színházban péntektől látható előadásban Harkocsány prímás szerepét Szacsvay László, feleségét Szirtes Ági, Szidikét, a lányukat pedig Pálmai Anna játssza. Dani alakjában Keresztes Tamás, a Kisasszonyként Pálos Hanna, Áskáráként pedig Kovács Lehelt láthatja a közönség. A kisebb szerepeket Takátsy Péter, Kovács Ádám, Ujlaki Dénes, Rajkai Zoltán, Kovács Gergely, Simon Zoltán, Bán János, Lengyel Ferenc, Fekete Ernő, Kovács Ádám, Kiss Eszter és Bezerédi Zoltán alakítják.

A Cigányok díszletét Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni tervezte, az előadáshoz Sáry László írt zenét, a dramaturg Török Tamara volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés