bezár
 

irodalom

2010. 10. 13.
Howard Jacobson nyerte idén a Booker-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Howard Jacobsonnak ítélték idén a Booker-díjat. Az angol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismeréséért folyó versenyben a brit író olyan szerzőket utasított maga mögé, mint a kétszeres Booker-díjas Peter Carey és a bukmékerek favoritjának számító Tom McCarthy.

prae.hu

A 68 éves író, kritikus, akinek humorral átszőtt regényei elsősorban arról mesélnek, milyen zsidóként élni a mai Nagy-Britanniában, The Finkler Question című kötetéért nyerte el a díjat. A könyv, amely a szerző szerint a szomorúság komédiája, az első humoros történet a Bookerrel jutalmazott regények között.

Bár Howard Jacobson győzelme meglepetést okozott, neve nem volt új a Bookerért folyó versengésben: korábban - 2002-ben és 2006-ban - már két kötetével is eljutott a "hosszú listáig". Mint azt az író, akinek első regénye 27 évvel ezelőtt jelent meg, maga is megjegyezte: már azon tűnődött, elnyeri-e valaha a díjat.

"Szóhoz sem jutok. Szerencsére már korábban írtam egy beszédet. Még 1983-ban - ennyire sokat kellett várnom a díjra" - mondta Jacobson a kedd esti londoni díjátadón.

A The Finkler Question főhőse két zsidó özvegyember és tanáruk, akik az identitás és a veszteség kríziseit próbálják feldolgozni a szórakoztató, ugyanakkor meglehetősen sötét regény lapjain.

Mint arra a Booker-díjat odaítélő zsűri elnöke, Andrew Motion költő rámutatott, hiba volna tiszta komédiaként tekinteni Jacobson munkájára. "Mulatságos, megnevettet, de a sötétben nevetünk" - fogalmazott.

A Booker-díjjal 50 ezer font (15,5 millió forint) jár, de Jacobson interjúk hosszú sorára és legutóbbi regénye eladásainak megugrására is számíthat. A tavalyi győztes, Hilary Mantel Wolf Hall című kötetéből csak Nagy-Britanniában félmillió példány fogyott.

"Az én koromban nem is annyira az a lényeges, hogy mennyi pénz folyik be az ember bankszámlájára, hanem az, hogy olvasói legyenek. Nagyon, nagyon nehéz olvasókat szerezni" - mondja Jacobson.

A brit író könyve a kétszeres Booker-díjas Peter Carey és a Ladbrokes fogadóiroda által legesélyesebbnek tartott Tom McCarthy mellett Damon Galgut, Emma Donoghue és Andrea Levy legutóbbi regényével versenyzett.

Andrew Motion elmondta, hogy az öttagú bíráló bizottság kedden egy órára ült össze, hogy eldöntse a díj sorsát. A hatos listát két kötetre szűkítették le, s a The Finkler Question végül 3-2 arányban győzött. Azt azonban a zsűri elnöke nem árulta el, hogy melyik volt a másik esélyes regény.

Az első alkalommal 1968-ban kiosztott Booker-díjat annak idején azzal a céllal hozták létre, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló presztízsű elismerésben.

Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés