bezár
 

zene

2010. 10. 12.
Sting jóbarátja, Chris Botti szerdán a BKK-ban
2010. október 13. 20.00 Budapest Kongresszusi Központ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holnap, azaz szerdán eljön a nap, amikor Chris Botti, a világhírű zeneszerző és trombitás, akit számos világsztár, többek között Sting, Michael Bublé és Paul Simon mellett láthattunk, ismét Budapesten ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban.

prae.hu

Chris Bottiról először 2001-ben hallhatunk igazán, a Night Sessions című albuma kapcsán: annak ellenére, hogy előtte már három másik megjelent. A kiugrást mégis a hat évvel ezelőtt megjelent When I Fall In Love jelentette, amely a legnagyobb példányszámban eladott amerikai instrumentális jazz hanghordozóvá vált.

A zeneszerzőként és trombitásként is világhírű zenész nem csak a jazz, hanem a popzene rajongóit is meghódította, és sikere azóta is töretlen. Számos arany és platina lemezzel, illetve Grammy Díjjal büszkélkedhet. Végül, de nem utolsó sorban pedig férfiként is a lehető legnagyobb elismerést kapta, amikor a People Magazine olvasói beválasztották a világ 50 legszebb embere közé.

Chris Botti

Az elmúlt három évtizedben a kortárs zenetörténelem legnagyobb ágyúival zenélt együtt: Stinggel többször is turnézott, de megemlíthetjük még Josh Grobant, Michael Buble-t, Paul Simont, Joni Mitchellt, John Mayert, Andrea Bocellit, Joshua Bellt és az Aerosmith énekesét, Steven Tylert is.

Évente mintegy 250 koncertet ad a világ leghíresebb helyszínein és olyan neves eseményeken, mint például a Nobel Díjátadó Gála. Különcségét és elhivatottságát bizonyítja, hogy az oregoni születésű zenésznek saját bevallása szerint nincs lakása, és családalapítást sem tervez. Ez azért is különös, mivel ő maga sok mindent köszönhet a szüleinek.

Többek között azt, hogy gyerekkorából két évet Olaszországban élhetett, ami sokban befolyásolta a világnézetét, de legnagyobb hatással zongorista édesanyja volt a karrierjére. Amikor Chris tizenkét évesen meghallotta Miles Davist, amint az a My Funny Valentine-t játssza, elhatározta, hogy megtanul trombitálni.

Chris Botti

Botti 1985-ban otthagyta az egyetemet, és - rövid turné után Frank Sinatrával - New Yorkba költözött.

Ch. B. "Abban az időben odavoltam az olyan srácokért, mint Randy Brecker, mert amellett, hogy népszerű popelőadó volt, fantasztikus karriert futott be jazz gitárosként is – mesélte Botti. - Arra gondoltam, hogy ha New Yorkba költözöm, akkor stúdiózenészként több lehetőségem lesz. Rájöttem, hogy nagyon sok tehetséges zenész játszik popzenét, hiszen az is lehet ugyanolyan értékes, mint a klasszikus és a jazz. Ez késztetett arra, hogy kialakítsam a saját stílusomat, amelyben az angolszász popzenét elegyítettem a jazzel".

Népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy 1999-ben részt vett Sting Brand New Day turnéjában hangszeres szólistaként, és ott volt a világsztár toszkániai otthonában adott koncertjén is a szeptember 11-i tragédia napján.

Botti mindig is törekedett arra, hogy világsztárokkal muzsikáljon együtt, akikkel szakmailag és emberileg nagyon jó kapcsolatot ápol. A 2005-ben megjelent To Love Again: The Duets című albumán olyan nevek szerepelnek, mint Sting, Michael Bublé, Paola Cole vagy Gladys Knight.

Ugyanezt a koncepciót követi a tavaly napvilágot látó Chris Botti In Boston. A koncertfelvételen ugyanis meghívott előadóként színpadra lép a zenésztársadalom krémje: Yo Yo Ma, Sting, Dominic Miller, Lucia Micarelli, Katharine McPhee, Josh Groban, John Mayer és Steven Tyler.

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés