bezár
 

zene

2010. 10. 12.
Fiatal magyar művészek zenei albuma jelenik meg Európa vezető lemezkiadójánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szalai Antal és Balog József kamarazenei lemezfelvétele 2010 október 14.-én jelenik meg a Brilliant Classics gondozásában.
Szalai Antal (29) hegedűművész és Balog József (31) zongoraművész a legendás román zeneszerző, George Enescu (1881-1955) három hegedűszonátáját rögzítette lemezre.

George Enescu a 20. század egyik legkiemelkedőbb zenei személyisége volt; hegedű- és zongoraművész, karmester és zeneszerző. Pedagógusként több világhírűvé vált muzsikus mestere volt, többek közt Yehudi Menuhiné is.

Számos más kompozíciója mellett a három hegedűszonáta egy igazi zeneszerzői fejlődéstörténetet tükröz. Az 1926-ban keletkezet III.szonátáról Szalai Antal így vélekedik: „Az egyik legérdekesebb zenedarab, amit valaha komponáltak. Emlékszem, szinte meghipnotizált, amikor először hallottam.

A brit Gramophone zenei szaklap által „megkapó zenei intelligenciájú jelentős tehetség”-ként jellemzett Szalai Antal 1981-ben született Budapesten. Az elmúlt években olyan jelentős európai szimfonikus zenekarok vendégszólistája volt, mint a Bécsi Szimfonikus Zenekar, a berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Liverpooli Királyi Filharmónikus Zenekar vagy a Monte Carlo-i Filharmónikus Zenekar. Zenei fesztiválok vendégeként részt vett többek közt az Isztanbuli Nemzetközi Zenei Fesztiválon és az észtországi David Ojsztrah Zenei Fesztiválon.

Az Utrechts Nieuwsblad szerint „Balog József gyönyörű hangon és költőien játszik.” Az 1979-ben, Budapesten született zongoraművész egyaránt sikeres szólistaként és kamarazenészként. Fellépett többek közt a mallorcai Chopin Fesztiválon, a franciaországi Lisztomanias Fesztiválon, a dániai Schubertiade Fesztiválon, az Oroszországi Tavasz Fesztiválon és a Tiszadobi Zongorafesztiválon, valamint a dániai Aarhus Szimfonikus Zenekar és a Jeruzsálemi Kamarazenekar szólistájaként.

A két művész közös munkáját, fiatal koruk ellenére több mint 20 év együtt zenélés jellemzi.

Első koncertjüket 1989-ben adták; ekkor Szalai nyolc, Balog tízéves volt.

Az 1996-ban alapított hollandiai székhelyű Brilliant Classics napjaink egyik vezető független lemezkiadója. Lemezeik a világ több,mint 40 országában elérhetőek.

Kiadványaikat jellemzi a magasfokú művészi és technikai minőség; szélesebb közönség számára is elérhető árak; kiemelkedő példányszámban eladott albumok, valamint lemezdíjak és rendkívül pozitív kritikák.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/SBTyEK16GDU?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/SBTyEK16GDU?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Enescu Violin Sonatas - Antal Szalai (hegedű), Jozsef Balog (zongora)

prae.hu


George Enescu (1881-1955): Violin Sonatas
Brilliant Classics CD 9165
Antal Szalai, violin - József Balog, piano
 

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés