bezár
 

art&design

2010. 10. 12.
Megállni a TV előtt
Tom Fabritius: Stopped
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tom Fabritius 1972-ben született a németországi Radebergben, tanulmányait Leipzigben végezte, ahol azóta is él, Magyarországon elsőként a Deák Erika Galériában mutatkozik be.

Fabritius alapvető inspirációs forrása a televízió. Órákon át képes nézni a lenémított készüléket egészen addig, amíg egy izgalmas képet talál.  Ott megállítja az időt, kivágja a választott jelenetet, amit aztán valóságos képpé, egy festménnyé változtat. 
Tom Fabritius, Katalog, 2010, aquacryl-vászon, 150x210 cm.

Fabritiust elsősorban a festészet aktualitása, az idő, a kollektív és személyes emlékezet, de ugyanúgy a mai kor napi eseményeinek megjelenítése is foglalkoztatja. Modern kori csendéleteket, zsánerképeket fest, ahol aztán maga a kompozíció érzékelteti a megfestett élethelyzet bonyolultságát. Fabritius színvilágára puha visszafogottság, a komplementerek sejtelmes használata jellemző. A vízfesték gyors száradása gyors kézmozdulatokra kényszeríti a művészt, a már megfestett kép változtatására kevés lehetőség van.  A véletlenek így komoly szerephez jutnak, furcsa, csurgatásra emlékeztető foltok adnak mélységet az egyébként egyenletesen sima, szinte áttetsző felületeknek. 
 

prae.hu

A Deák Erika Galériában bemutatásra kerülő képei a 2010-es év termései. Mindenki számára ismerős jeleneteket látunk itt: a szobában olvasgató nő úgy része környezetének akár a lámpa, a polc vagy a szőnyeg. A figurák nem kapnak különleges bánásmódot, ugyanúgy részei – részletei a kompozíciónak, mint bármely tárgy. Az állatkertben sétálgató tapír képe egy fura, szinte bukolikus hangulatot mutat, ahol a nap olyan erővel süti az állat fejét, hogy az szinte világit a fák között. A Hálózsák című kép akár szellemidézés is lehetne. Nehéz eldönteni, hogy a szobába lépő női alak a szoba rendetlenségén rökönyödik meg éppen, vagy valami földöntúli jelenség láttán.


Tom Fabritius:
Stopped, Deák Erika Galéria, 1066, Bp. Mozsár utca 1. (Nagymező utca sarok), 2010. október 21 – November 27.
 

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Dóra Emese és Hu-Yang Kamilla közös kiállításához
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés