bezár
 

art&design

2010. 10. 11.
Néprajzi tárgyak a Nagyházi Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromnapos árverést tart keddtől a Nagyházi Galéria: elsőként bútorok, néprajzi és művészeti tárgyak, majd két napon át festmények, grafikák kerülnek kalapács alá.

prae.hu

Az első napon lehet licitálni olyan ritka néprajzi tárgyakra, amelyek csak a Nagyházi-aukciókon találhatók meg. Ezúttal száznál több mázas cseréptál, tányér, bokály, kanta, kulacs, korsó, butélia szerepel a kínálatban - brassói, tordai, székelyföldi, kolozsvári, besztercei, székelyudvarhelyi, zilahi darabok néhány tízezer forintért.

A sgraffitós díszítésű, szászkézdi tányérok 1795-ös jelzéssel 80 ezer forintról indulnak, egy 1845-ös homoróddaróci kantáért 120, az alföldi kulacsokért, korsókért, butéliákért 20-95 ezer forinton kezdődik a licit. Különösen szép darabokat kínálnak a kályhacsempék között: van 1787-es gyerőmonostori, mázatlan, csillámos és csíkmadarasi, kalotaszegi cserép is.

A népi vallásosság tárgyai, egy szenteltvíztartó, két festett és faragott fa pieta is jó vétel lehet. Csakúgy, mint a német, osztrák, magyar ónedények, amelyek közül egynek sem megy 50 ezer forint fölé az induló ára. A népi bútorok - festett ládák, tálasok, támlásszékek - 20- 80 ezer forint között indulnak, egy torockói feliratos céhláda kikiáltási ára pedig 46 ezer forint.

A népművészeti tárgyakkal egy napon árvereznek száztíz, XIX. és XX. századi bútort, ezek között egy teknőcpáncél és sárgaréz berakású francia asztal a legdrágább, 1,6 millió forintról indul érte a licit. Egy török jávorfa bababútor gyöngyház és csontberakással 800 ezer forintnál kezdődik.

A XIX. és XX. századi festményanyag többnyire kismesterek műveiből álló hatszáz tétele kétnapos árverésen kerül a közönség elé. Sok benne az ismeretlen magyar, osztrák, itáliai, francia, holland alkotó munkája és vannak neves művészek után készült festmények.

Az egyik legdrágább, 360 ezer forintos kép az a portré, amelyet Van Dyck után festett egy XIX. századi alkotó. Neogrády László, Henczné Deák Adrienne, Klie Zoltán, Tibor Ernő, Schéner Mihály, Tornyai János, Pogány János képei 300 ezer forintig is elmennek, de a legtöbb tétel 100 ezer forintos kikiáltási ár alatt vagy annak közelében marad.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés