bezár
 

építészet

2010. 10. 10.
Beköltöztek az első lakók az emírségek "ökovárosába"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkeztek az első lakók az Abu-Dzabiba megálmodott Masdar City-be, a világ első olyan városnegyedébe, amely kizárólag megújuló forrásokból fedezi energiaigényét.

prae.hu

A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai lettek az elsők, akik beköltözhettek az Egyesült Arab Emírségek szívében lévő Abu-Dzabi legújabb büszkeségébe. "Összesen 170-175 diákunk van, közülük százan gyakorlatilag itt élnek a kampuszon" - mondta Fred Moavenzadeh, a környezetvédelmi technológiák kutatására specializálódott intézmény igazgatója.

Az Abu-Dzabi belvárosától 17 kilométerre fekvő ökonegyed építési munkálatai összesen 22 milliárd dollárra rúgnak. A kész város, amelynek neve arabul "forrást" jelent, hat négyzetkilométeren fog elterülni és a tervek szerint 40 ezer embernek ad majd otthont - hirdeti a város hivatalos internetes oldala.

A Masdar Intézet, amelynek már meglévő részeit a város megteremtésének első szakaszában építettek fel, tovább bővül majd a jövőben, illetve egyéb épületek munkálatai is megkezdődnek hamarosan. A távolból egyelőre csak a kampusz hatalmas, vöröses-barna épülete és az egyik oldalánál sorakozó daruk képe rajzolódik ki a forró homokból. Közelebb érve azonban feltárulnak a bámulatos építészeti és technológiai különlegességek. Az intézmény könyvtárának otthont adó Tudás Központ ív alakú tetejét napelemek borítják, az épület homlokzatát pedig szinte csak ablakok alkotják.

"Az összes ablak úgy lett kialakítva, hogy megakadályozzák a napfény közvetlen beáramlását" és ezáltal hűvösen tartsák a belső részeket, de ugyanakkor a természetes világításról is gondoskodjanak" - mondta Hamza Kazim, az intézet operációs és költségvetési ügyeivel foglalkozó részleg alelnöke. A tetőket napelem-mezők fedik és az épületeket a hagyományos iszlám építészetet idéző geometriai tervezésű rácsokkal ellátott erkélyek díszítik.

Az osztálytermek és a laboratóriumok a kampusz közepén egy üvegből és fémből készült, négyszögletes épületben vannak, amelynek szintén napelemek sorakoznak a tetején. Az intézet ezen kívül sajátos megközelítést alkalmazott a régió hagyományos építészeti elemei közé tartozó széltorony megépítésekor is. Az acéltorony belsejében egy óriási szellőzőcső fut végig, amely a magasan cikázó fuvallatokat az utca szintre szállítja, ezáltal kellemes hideg hőmérsékletet teremtve a járókelőknek. Masdar City gyakorlatilag azoknak a "technológia újításoknak lesz a kísérleti terepe", amelyeket az intézet végez - árulta el Moavenzadeh.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés