bezár
 

art&design

2010. 10. 10.
Fehér László festőművész kapta az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fehér László festőművész kapta az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, az elismerést vasárnap a kiállítás megnyitóján adták át az Alföldi Galériában.

prae.hu

A festőművész elmondta, 1972-ben elsőéves főiskolásként Hódmezővásárhelyen vett részt első élete első művésztelepén. Ekkor annyira megszerette a várost és az itt élő embereket, hogy kisebb megszakításokkal az Őszi Tárlat állandó kiállítójává vált.

Hozzátette: minden évben „beütemezi” a vásárhelyi kiállítást, melyre készít is műveket.

Fehér László 1976-ban Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tehetségét számos kitüntetéssel ismerték el, 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott, a tavalyi Őszi Tárlaton pedig Hódmezővásárhely Endre Béla-díját vehette át.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot egyedülálló módon 1954 óta minden esztendőben megrendezik. A tárlat hazánk legjelentősebb hagyományokkal rendelkező kortárs kiállítása, amely egyszerre biztosít képzőművészeti fórumot a festészet, a grafika és a szobrászat képviselői számára.

Az 57. Vásárhelyi Őszi Tárlaton 167 művész 270 alkotását láthatja a nagyközönség. A meghatározó kulturális seregszemlén 132 festményt, 52 grafikát, 84 szobrászati és plasztikai művet, valamint kettő műfajilag nehezen besorolható alkotást mutatnak be. A zsűrinek 248 művész 588 beadott alkotásból kellett kiválasztania a kiállítandó műveket.

Szőcs Géza kulturális államtitkár a kiállítás vasárnapi megnyitóján azt kérte a magyar képzőművészektől, hogy egy-egy alkotásukat ajánlják föl a vörösiszap sújtotta térségben élők megsegítésére. Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester bejelentette, az önkormányzat hétfőn megkeresi a képzőművészeti szervezeteket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, s Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságával közösen megszervezik az aukciót.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés