bezár
 

film

2010. 10. 09.
Fesztiválsikereket vonultat fel a Londoni Filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos fesztiválsikert vonultat fel a Brit Filmintézet védnöksége alatt szerdán kezdődő Londoni Filmfesztivál: a szigetország fővárosának közönsége olyan alkotásokat láthat, mint Sofia Coppola Arany Oroszlán-díjas Somewhere című filmje és az idei Arany Pálma-díjas thaiföldi produkció.

prae.hu

Az utóbbi években megerősödött, és egyre népszerűbbé vált fesztiválra Sandra Hebron művészeti igazgató és csapata ezúttal is igyekezett összegyűjteni a világ kortárs filmművészetének legfontosabb alkotásait.

A telegraph.co.uk beszámolója több olyan filmet emelt ki az október 28-ig tartó programból, amelyek már idáig is sikeres fesztiválnaptárt tudhatnak maguk mögött.

A filmmustrát a Kazuo Ishiguro Ne engedj el című regényének erős vizuális világot felépítő, azonos című adaptációja nyitja meg. A Mark Romanek rendezte drámában Carey Mulligan, Andrew Garfield és Keira Knightley alakítják a főszerepeket.

Sofia Coppola a hollywoodi filmvilág hírnévvel és identitáskereséssel kapcsolatos kulcskérdéseit feszegeti a Somewhere című munkájában, amellyel a velencei nemzetközi zsűrit is sikerült levennie a lábáról.

A hírportál szerint az ígéretes alkotások közé tartozik az Ovszjanki (Citromsármány) című misztikus orosz történet, a Hors la loi című politikai dráma, valamint Constantin Popescu román rendező Portretul luptatorului la tinerete című filmje a szovjet megszállás éveiről.

Egy haldokló földműves elhunyt szerettei szellemét megidéző látomásos világába enged betekintést a thaiföldi alkotó, Apicsatpong Víraszethakul cannes-i Arany Pálma-díjas filmje, a Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire.

A londoni programból sem maradhatott ki Darren Aronovsky Black Swan című balettdrámája. A Natalie Portman és Vincent Cassel szereplésével forgatott film a velencei fesztiválon is sikerrel futott.

Májusban Cannes-ban mutatkozott be, és azóta több fesztivált is bejárt a Benda Bilili című fergeteges kongói-francia dokumentumfilm, amely mozgássérült utcai zenészek életét örökíti meg a filmvásznon.

A 127 Hours című hegymászósztorit a fesztivál zárófilmjének választották a szervezők. Danny Boyle az élni akarás drámáját fogalmazta meg a halálos csapdába került hegymászó történetén keresztül.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Dev Patel: A Majomember
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés