bezár
 

art&design

2010. 10. 08.
Hatvanmillió látogató Sanghajban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvanmillió fölé emelkedett pénteken a sanghaji világkiállítás látogatóinak száma, a magyar pavilonban október 6-án köszöntötték az ötmilliomodik betérőt - olvasható az expó internetes oldalának friss hírei között.

prae.hu

Az október elsejei nemzeti ünnephez kapcsolódó aranyhéten, amikor szabadnapjaikat kihasználva kínaiak tízmilliói keltek útra, 2 millió 470 ezer ember kereste fel a világkiállítást.

A csúcs azonban nem ekkor volt, hanem szeptember 23-án, amikor 631 ezer 200 ember tartózkodott egyidőben az expó területén.

A némileg kevesebb látogató ellenére a közkedvelt pavilonoknál továbbra is a már megszokott embertömeg vár folyamatosan a bejutásra.

A bejáratokhoz megerősített terelőkorlátok alkotta "labirintus" vezet, s a buszra felszállni akarókat is - a korábbiakhoz képest - masszívabb szerkezetű folyosókba szorítják. A sorban haladók felett feliratok figyelmeztetik a látogatókat az udvarias viselkedésre és az udvarias beszédre, valamint a sor tartására és a zajongás mellőzésére.

A május elsején nyitott nagyszabású kulturális esemény, amelyhez egyebek mellett számos gazdasági, környezetvédelmi program, fórum, bemutató, szakmai előadás is kapcsolódik, az első, amelynek fejlődő ország ad otthont. A "Jobb város, jobb élet" mottóval megrendezett 2010. évi világkiállításon összesen 246 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselteti magát. Az első öt hónapban több mint száz külföldi vezetőt fogadott.

"Önök új rekordokat állítottak fel: rekord a résztvevők száma, a látogatók száma és az eddigi legnagyobb a kiállítás területe" - mondta Vicente Loscertales a Nemzetközi Kiállítások Irodájának (IEB) főtitkára Kína október elsejei nemzeti napján, hozzátéve, hogy mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a sanghaji a világkiállítások történelmének legnagyobbika.

A magyar pavilon október hatodikán a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 61. évfordulóján jelentette be, hogy látogatóinak száma elérte az ötmilliót. A pavilon zökkenőmentesen üzemel, az érdeklődők továbbra is ismerkednek a magyar világtalálmánnyal, a Gömböccel, fényképezkednek vele, és láthatóan jó forgalma van az alkalmi árudának, fogynak az elsősorban "gömböcös" ajándéktárgyak, a magyar italok.

Nem kis részben az expóhoz köthetően a sanghaji kereskedők elégedettségéről számol be az elmúlt hét nap forgalmát értékelő Shanghai Daily című napilap pénteki számában. Ebből kiderül: a dél-kínai metropoliszban 2003 óta nem volt a mostanihoz hasonló növekedés a szabadság ideje alatti eladásokban.

A város 470 meghatározó kereskedelmi cégének több mint ötezer boltja éves összehasonlításban 24 százalékos emelkedést könyvelhetett el október elseje és hetedike között, ami egymilliárd dollár értékű bővülést jelent.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés