bezár
 

film

2010. 10. 07.
Sztárok Ázsia legrangosabb filmfesztiválján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hollywoodtól Bollywoodon át Kínáig a világ minden tájáról összesereglett sztárok részvételével nyílt meg csütörtökön Ázsia legrangosabb nemzetközi filmfesztiválja a dél-koreai Busan kikötővárosban.

prae.hu

A Haunde Yachting Centerben szabadtéri színpadokat és pavilonokat állítottak fel, hogy a rajongók ezrei személyesen is találkozhassanak filmes idoljaikkal a 15. Pusan Nemzetközi Filmfesztivál (PIFF) ideje alatt.

A vörös szőnyegre várják Oliver Stone-t és Willem Dafoe-t, a francia színésznőt, Juliette Binoche-t és a kínai Tang Veijt. A fesztiválon a várakozások szerint 150 ezer látogató fordul majd meg.

A filmmustra csütörtök este Csang Jimou (Zhang Yimou) Galagonya fa alatt című filmjének szabadtéri vetítésével vette kezdetét. Mint a kínai rendező elmondta: megtiszteltetésnek tartja, hogy legutóbbi munkáját - a kulturális forradalmat megidéző szerelmi történetet - a fesztivál nyitófilmjének választották.

"Ez a legnagyobb és legkitűnőbb fesztivál Ázsiában és büszke vagyok, hogy itt lehetek" - jelentette ki Jimou.

Az idei nemzetközi szemlén rekord számú, 103 világpremiert mutatnak be. A teljes programban, amely összesen 308 filmet sorakoztat fel, túlnyomó többséget képviselnek a rohamléptekkel fejlődő kínai filmgyártás produkciói.

"Minden évben a kínai filmek teszik ki a programunk legnagyobb részét" - emlékeztetett Kim Dzsi-Szok, a fesztivál programigazgatója.

A rendezvény idén a kurd, a spanyol és a cseh mozit is reflektorfénybe állítja, de az ázsiai dokumentumfilmek is bemutatkozási lehetőséghez jutnak, és a fesztivál idején tartják az Ázsiai Filmakadémia éves gyűlését, amely a jövő filmes generációjának felkészítésével foglalkozik.

Az október 15-ig tartó PIFF a (korábban Pusannak betűzött) Busanról szóló Camellia című háromrészes produkcióval és a két fődíj átadásával zárul. A 300 ezer dollárral járó elismerést első és második filmjükkel szereplő ázsiai filmkészítők nyerhetik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés