bezár
 

film

2010. 10. 07.
Pálfi Györgyé az AEGON Művészeti Társdíj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pálfi György filmrendező kapja idén az AEGON Művészeti Társdíjat, a filmes alkotót Csaplár Vilmos író, az elismerés idei díjazottja jelölte a kitüntetésre.

prae.hu

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért, a nyertesről szakmai zsűri dönt.

Az AEGON Művészeti Társdíjra aztán az AEGON-díjas író, költő jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt, méghozzá kötelezően valamely másik művészeti ágból - emlékeztetett rá Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetője csütörtökön, amikor bemutatták az idei társdíjas alkotót.

Mivel Csaplár Vilmos lázas beteg és nem lehetett jelen a csütörtöki ünnepségen, ezért felolvasták az indoklását: "Pálfi Györgyre nem tudok úgy gondolni, hogy ne legyen csuklási ingerem. Első filmje, a Hukkle, teljesen levett a lábamról. Úgy éreztem - és ez a teljes odaadás jele nálam -, hogy már régóta szerettem volna én is valami ilyesmit."

Pálfi György a különösségek rendezője - hangsúlyozza az író méltatása. "Második nagyjátékfilmje, a Taxidermia brutális undorral elmondott história a múltunkról, mely mócsingként belecsüng a jelenbe.

Harmadik filmjéhez - Nem vagyok a barátod - ikerpárként előtanulmányt készített óvodásokkal. Mintha ez a két munka együtt arra a kérdésre akarna felelni, amit anyukám szokott föltenni: hogy lesz abból a sok aranyos gyerekből annyi undok felnőtt? Hát, úgy, mondja Pálfi, hogy az a sok gyerek se annyira aranyos."

Az AEGON Művészeti Társdíj átadó estjét október 21-én tartják a Szépművészeti Múzeumban. Az esten közreműködik Juhász Gábor(gitár), a tavalyi AEGON társdíjas zeneszerző és Gyémánt Bálint (gitár), Csaplár Vilmos műveiből Elek Ferenc színművész olvas fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés