bezár
 

irodalom

2010. 10. 06.
Magyarok a világ legnagyobb könyves mustráján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száz négyzetméteres standon a magyarországi és kárpát-medencei magyar nyelvű könyvkiadók széles kínálata várja az idei Frankfurti Könyvvásár látogatóit - közölte az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.

prae.hu

Zentai Péter László elmondta: a magyar kiadók jelenléte több mint három évtizedes múltra tekinthet vissza a világ legjelentősebb nemzetközi könyvszemléjén.

Ennek, valamint a német házigazdákhoz fűződő kiváló kapcsolatoknak köszönhetően a magyar kiállítók kiváló helyet kaptak az 5-ös pavilon főbejáratával szemben.

A standon mintegy száz könyvkiadó állítja ki köteteit, teljes keresztmetszetét adva a jelenkori magyar könyvkiadásnak. A skála a szépirodalmi művektől a gyermekeknek szóló könyveken és képzőművészeti albumokon át a szakkönyvekig és szakácskönyvekig terjed. Természetesen helyet kapnak a standon a magyar szerzők alkotásait idegen nyelveken publikáló társkiadók kötetei is. A standot az élő magyar irodalom nagyjainak arcképei díszítik.

A klasszikusok mellett nem hiányoznak a magyar kiadók kínálatából a fiatalabb írónemzedék művei sem: ezek között említette Zentai Péter László Lackfi János, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás köteteit.

Elárulta, hogy külön köszöntik szerdán este Dalos Györgyöt, akinek egészségére abból az alkalomból koccintanak a magyar standon, hogy fél évvel ezelőtt ő nyerte a Lipcsei Könyvvásár fődíját, az európai népek közötti megértés díját.

A német vendéglátók szerepét méltatva az MKKE igazgatója hangsúlyozta: abban, hogy a magyar irodalom egyre nagyobb figyelmet kapott külföldön az utóbbi tíz évben, nagy érdemei vannak német könyvkiadóknak.

Az ő úttörő munkájuk nyomán figyeltek föl például Skandináviában vagy Angliában a kortárs magyar irodalomra, és vállalkoztak ottani kiadók magyar írók, költők műveinek publikálására.

Szerdán délben pódiumbeszélgetést rendeztek a könyvvásáron Világirodalom Kelet-Közép-Európából mottóval. A rendezvényen magyar, horvát és szlovén szerzők, illetve kiadói szakemberek beszélgettek egy német kiadó képviselőjének közreműködésével annak az egy évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezésnek a jegyében, amelynek célja a kelet-közép-európai írók és műveik promóciója, megismertetésük a tágabb európai és nemzetközi kiadókkal, szakemberekkel, kritikusokkal.

Magyar részről Dunajcsik Mátyás író és Sárközy Bence, a Magvető Kiadó irodalmi vezetője vett részt a fórumon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés