bezár
 

irodalom

2010. 10. 05.
Szálinger Balázsé a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szálinger Balázs költő, író, műfordító kapta a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért díjat, amit Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke kedden, a három éve elhunyt írónő születésnapján adott át a debreceni református Kollégium dísztermében.

prae.hu

Az alapítvány - amelynek kuratóriumi tagja Bölcskei Gusztávon kívül Lengyel György rendező, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Bereményi Géza író, rendező és Tasi Géza, a Szabó Magda-hagyaték gondozója - az írónő emlékének ápolására, a Szabó-Szobotka életmű ébrentartása, szellemiségük megőrzése, és a fiatal művészek munkájának elismerése, segítése érdekében jött létre - mondta a püspök.

Az első alkalommal megrendezett díjátadáson Bereményi Géza idézte fel Szabó Magda alakját. Elsősorban arról beszélt, hogy Szabó Magda íróként különösen viszonyult az élet ellentmondásaihoz: nem bocsátotta meg, nem leplezte és nem homályosította el azokat, csak tudomásul vette.

Egyedül a magyar irodalomban a megbocsáthatatlant elfogadó módon természetesnek vette, íróként józanul viszonyult hozzá - mondta Bereményi Géza, példaként említve a második világháborút, amelynek kapcsán Szabó Magda "bemutatja a kor kegyetlenségét, ugyanakkor elfogadtatja velünk".

"Különös író, akit valamennyien elfogadunk" - jellemezte Bereményi a könyveiben itthon és külföldön ma is rendkívül népszerű Szabó Magdát.

Radnóti Zsuzsa a néhai íróházaspárról elnevezett emlékdíj első kitüntetettjéről, Szálinger Balázsról elmondta: a 32 éves alkotó nemzedéke egyik legtehetségesebb tagja, aki - csakúgy mint Szabó Magda - versekkel kezdte pályáját, de mindinkább drámaíróként is megismerhetjük.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés