bezár
 

film

2010. 10. 05.
Német filmek fesztiválja Budapesten és Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest mellett idén Pécsett, Európa egyik idei kulturális fővárosában is megrendezik a Szemrevaló című német filmfesztivált, amelyen a legfrissebb, legizgalmasabb német alkotásokat vetítik - közölte a Goethe Intézet szerdán az MTI-vel.

prae.hu

Budapesten csütörtöktől vasárnapig, Pécsett pedig egy héttel később vetítik a filmeket. A fővárosban a Művész moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és a Cirko-Gejzírben tartják a vetítéseket, Pécsett az Apolló mozi lesz a házigazda, ott ingyenes a programsorozat.

A 15. alkalommal rendezendő fesztivál nyitóestjét csütörtökön tartják Budapesten, ahol Fatih Akin hamburgi multikulti vígjátékát, a Soul Kitchent tekintheti meg a közönség. A velencei filmfesztivál zsűrijének különdíjával elismert filmben az évek óta Berlinben élő Gryllus Dorka is szerepel. A színésznő a nyitóesten személyesen is jelen lesz.

A Goethe Intézet közlése szerint az idei fesztivál súlypontja a kultúrák együttélése; ennek jegyében érkezik Magyarországra Burhan Qurbani - berlini muszlim fiatalokról szóló - Saháda című filmje, valamint Feo Aladag Az idegen című alkotása. Utóbbi film főszereplője az a Sibel Kekilli, aki az utóbbi évek egyik kultikus német filmjének, a Fallal szembennek is főszereplője volt. Mind Az idegen, mind Sibel Kekilli számos díjat kapott már idén Németországban, s a filmet a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjért folyó versenybe is benevezte Németország.

A két film rendezőjével alkotásaik vetítését követően az érdeklődők személyesen is beszélgethetnek. A Saháda alkotója október 7-én 20.30-kor lesz a budapesti Művész mozi vendége, Az idegen rendezőjével pedig október 14-én 20 órakor a pécsi Apolló moziban találkozhat a közönség.

A fesztivál programjában szerepel a Vihar című politikai dráma, Hans-Christian Schmid rendezése, amely a balkáni háborús bűnök feltárásáról és a Hágai Nemzetközi Bíróság működéséről szól. A csütörtöki vetítést követően a Művész moziban beszélgetést rendeznek az alkotásról.

A közlés szerint a német filmek nemzetközi forgalmazásával foglalkozó German Films már ötödik éve támogatja a Szemrevaló Fesztivált, s idén is neves vendégek meghívásával és a filmek feliratozásával járult hozzá a rendezvényhez.

Az esemény részletes programjáról - most először - külön honlapon, a www.goethe.de/szemrevalo oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés