bezár
 

zene

2010. 10. 01.
Megkezdi az évadot Schiller Theaterben a berlini Staatsoper
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Schiller Theaterben kezdi meg az új évadot a berlini Staatsoper Unter den Linden vasárnap.

prae.hu

Az operaház három évre tervezett felújítási munkálatai miatt a közelmúltban megújult, de kisebb épületben kezdik meg a szezont. Elsőként Jens Joneleit zeneszerző Metanoia című új kompozícióját mutatják be.

A darabot eredetileg Christoph Schlingensief rendezte volna, augusztusban bekövetkezett halála után azonban a mű színpadra vitelének feladatát egy csapat vette át, amelynek Daniel Barenboim zenei igazgató is tagja. "Schlingensief több volt mint rendező: együttműködő alkotó volt" - méltatta az elhunyt film-, színház- és operarendezőt Barenboim pénteken.

Anna-Sophie Mahler dramaturg szerint Schlingensief halála után az volt az első reakciójuk, hogy a projektet nem vihetik tovább, többszöri megbeszélés után azonban az operaház úgy döntött, mégis színpadra viszik a színdarabot.

"Abba a különleges helyzetbe kerültünk, hogy rendező nélkül kell megrendeznünk egy darabot" - mondta el a produkcióban szintén részt vevő Carl Hegemann, a Berliner Volksbühne dramaturgja, Schlingensief egykori kollégája.

A René Pollesch szövege alapján öt szólóénekesre, vegyeskarra, zenekarra és elektronikus zenére íródott opera Friedrich Nietzsche A tragédia születése című könyvén alapszik.

A nagy presztízsű Ernst Siemens-díjjal is kitüntetett Joneleitot Barenboim kérte fel a közreműködésre.

A szólóénekesek: Annette Dasch, Daniel Schmutzhard, Graham Clark, Alfred Reiter és Anna Prohaska lesznek, Martin Wuttke színész prózai szerepet kapott.

A történelmi operaház felújítására 239 millió eurót (mintegy 66 milliárd forintot) szánnak. A felújítás 2013 őszén fejeződik be, a Staatsoper Unter den Linden átadását ezt követően október 3-ra tervezik.

A munkálatok alkalmával megemelik a nagyterem plafonját, így annak légtere harminc százalékkal nagyobb lesz.

Valamivel csökken majd az ülőhelyek száma: az eddigi 1396 helyett a jövőben 1335 szék várja majd a zenerajongókat. A hangzáson is javítani szeretnének, hogy a felújítás után a bayreuthi vagy a bécsi operához hasonló élményben lehessen része a közönségnek.

Felújítják a teljes technikát, a zenekari árkot, a raktárt és az intendáns házát. A modernizálás ellenére megmarad az épület és a belső tér építészeti stílusa.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés