bezár
 

art&design

2010. 10. 01.
Ismét jelentős műkincslopás Egyiptomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hónappal Vincent Van Gogh festményének látványos elemelése után ismét értékes műkincset, egy antik istennőszobrot loptak el Egyiptomban, a darab azóta megkerült.

prae.hu

Hathor, a szépség, termékenység, anyaság, a vidámság óegyiptomi istennőjének szobrát a múlt héten vitték el, az eset azonban csak csütörtökön vált ismertté.

A tolvajok az 1,2 méter magas szobor alsó részét lopták el a Sínai-félsziget délnyugati részén fekvő Szrabit al-Hdim templomból.

A hatóságok szerint a fáraók idejéből származó kőszobrot két nappal később sikerült előkeríteni a félsziget sivatagos vidékének egyik félreeső részében.

A kairói műkincsvédelmi hatóság a 250 kilogrammos szobrot az ugyanabból a templomból származó öt másik alkotással együtt biztonságos helyre szállította. Mindaddig raktárban maradnak, míg nem állítják ki őket Sarm es-Sejk üdülőváros új múzeumában.

Augusztusban egy kairói múzeumból lopták el Vincent Van Gogh egyik alkotását, mint kiderült, alapvető hiányosságok voltak az intézmény biztonsági rendszerében. A nyomozás jelenlegi állása szerint a múzeum egyik dolgozója is érintett volt a lopásban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés