bezár
 

irodalom

2010. 10. 01.
Borges ismeretlen soraira bukkantak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jorge Luis Borges argentin költő mindeddig ismeretlen verssoraira bukkantak a Buenos Aires-i Nemzeti Könyvtár dolgozói több éves kutatómunkájuk során.

prae.hu

A műveket a nagy hatású író számtalan jegyzete és személyes könyvtárának mindeddig az intézmény raktárában "elfelejtve" pihenő nyolcszáz kötete mellett találták meg.

Az eddig rejtve maradt költemény mintegy tíz soros, és Borges egy 1923-ban megjelent német nyelvű egyháztörténeti mű hátsó borítójára írta. A könyvtár kutatói szerint a mű költészeti gyakorlat, témája alapján vélhetően 1923 és 1925 között születhetett.

Jorge Luis Borges közel húsz éven át igazgatta a nemzeti könyvtárat, amely évtizedek óta raktározza a költő által az intézménynek adományozott több száz kötetet. A könyvtár dolgozói szerint korábban nem vették észre, hogy a könyvekben jegyzetek is vannak.

Két kutató 2004-ben vágott bele a költő gyűjteményének átfésülésébe, a több éves kutatómunka eredményeként nemrég jelent meg Borges, libros y lecturas (Borges, könyvek és jegyzetek) című kötetük. A több mint négyszáz oldalas összegzés a XX. század egyik legnagyobb hatású költőjének tartott Borges jegyzeteinek elemzése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés