bezár
 

art&design

2010. 10. 01.
World Press Photo-kiállítás Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordszámú pályamunkából válogatták az idei World Press Photo kiállítás anyagát: a tárlaton, amelyet csütörtöktől láthat Budapesten, a Millenáris Fogadóban a közönség, 167 díjnyertes kép szerepel, köztük Szentpéteri L. József biológus-fotóriporter vadászó jégmadarat ábrázoló felvétele.

prae.hu

Eric de Kruijf, a World Press Photo projektmenedzsere a kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a pályázat a világ legrégebbi és legnagyobb versenye a műfajban, 1955 óta minden évben megtartották, hogy így hívják fel a figyelmet a hivatásos sajtófotósok munkájára.

Idén 128 ország 5847 fotóriportere összesen 101 960 pályaművet adott be a megmérettetésre. Mint Eric de Kruijf fogalmazott, a rekordszámú fotót két zsűri bírálta el mintegy két hét alatt, az ítészek a világ legnevesebb fotósai, fotószerkesztői közül kerültek kik.

A projektmenedzser hozzátette: idén először indulhattak a versenyen nem hivatásos fotósok is, számukra külön díjat hoztak létre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy Youtube-videóból kiemelt képkockával emlékezik meg a kiállítás a 26 évesen elhunyt Neda Aga-Szoltánról, akit Teheránban lőttek le iráni milicisták. A lány haláláról készült videót a világhálóra kerülése után néhány órával már több százezren látták - idézte fel De Kruijf, leszögezve ugyanakkor, hogy ez egyedi alkalom, a World Press Photo pályázatát egyelőre nem tervezik bővíteni a videók irányába.

A menedzser felhívta a figyelmet a kiállítás megújult honlapjára (www.worldpressphoto.org), ahol az összes díjazott fotó megtalálható és kutatható. "Külön érdekes lehet történészek és kutatók számára" - tette hozzá.

Révész Tamás fotóriporter, az október 31-ig látható kiállítás hazai szervezője a sajtótájékoztatón elmondta: immár negyedik éve magyar fotóst is díjaz a World Press Photo zsűrije. Kiemelte: külön érdem, hogy a Joe Petersburger művésznéven alkotó Szentpéteri L. József az egyedi természetfotó kategóriában kapta az első díjat, hiszen "itt mindig óriási a verseny".

A sajtótájékoztatón jelen volt Szentpéteri L. József is, aki az MTI-nek elmondta: a jégmadarakról szóló képsorozatot két év alatt, elsősorban Magyarországon készítette el. "Több jégmadárcsaládot követtem, főleg Somogy megyében, a viselkedési szokásaikat tanulmányoztam" - mesélte, hozzátéve: Nyugaton vagy az Egyesült Államokban természetes, hogy egy-egy komoly képsorozat évekig készül.

A díjazott felvételről elmondta, hogy az a "hal nézőpontjából" mutat be egy "jégmadár-légitámadást". A fényképezőgépet távirányítással sütötte el. "A nap elején állítottam be a gépet, utána már nem volt lehetőség módosítani a beállításokon. Így a kép nem is annyira a jó időzítésen, mint a jó válogatáson múlik" - tette hozzá.

"Biológus vagyok, ezért főleg a természetrajzi, néprajzi témák érdekelnek, különösen a veszélyeztetett életformák, fajok. Olyan történetek felé fordulok, ahol szükség van a figyelemfelhívásra" - hangsúlyozta.

A világ 45 országában látható vándorkiállítást Budapesten két kísérő tárlat egészíti ki. A Csiga Galériában az úgynevezett Civil Expo virtuális kiállítás látható. Az Index hírportál, az Indafotó és a tárlat szervezője által kiírt fotópályázatra bárki küldhet képet a kiállítás ideje alatt, a galérián elhelyezett projektoron ezekből a fotókból látható válogatás.

A Pódium Galéria ad otthon az Árnyékban - szegénység, kirekesztettség című, magyar fotósok képriportjait felvonultató tárlatnak, amely abból az apropóból szerveződött, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács 2010-et a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai évének nyilvánította. A kiállítás kurátora Révész Tamás és Bánkúti András fotográfusok voltak. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a kiállítás nemsokára más európai országokban is bemutatkozik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés