bezár
 

irodalom

2010. 09. 30.
A rendszerhez való hűség alapján támogatják az újságokat Iránban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rendszerhez való hűségük mértéke szerint fognak támogatást kapni az iráni újságok - jelentette be sajtóértesülések szerint az iráni kulturális és vallásügyi miniszter, Muhammad Hoszeini csütörtökön.

prae.hu

"Az újságokat az álláspontjuk alapján fogjuk támogatni. Nem segítjük majd azokat az írott sajtótermékeket, kiadókat és TV-vagy rádióadókat, amelyek ellenzik a kormány által követett utat, de megerősítjük azokat, amelyek egyetértenek a hatalom céljaival" - mondta a miniszter, de példákat nem említett.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök tavaly júniusi, sokat vitatott újraválasztása óta számos reformpárti lapot szüntettek meg és több tucat újságírót tartóztattak le és ítéltek súlyos börtönbüntetésre.

A cenzúra-hullám a filmes szektort sem hagyta érintetlenül. Jafar Panahi híres iráni rendezőt például három hónapra börtönbe zárták, amiért megpróbált filmet forgatni az Ahmadinezsád újraválasztását követő ellenzéki tüntetésekről.

A hatalmat kritizáló művészek és filmesek mellett kiálló világhírű rendezőtől, Ashgar Farhaditól pedig megvonta a forgatási engedélyt a kulturális miniszter, noha már folytak a munkálatok. Iránban nem lehet filmet forgatni vagy forgalmazni miniszteri engedély nélkül, és a könyveket is ellenőriztetni kell a kiadásuk előtt.

Számos író, rendező és más művész jelezte a cenzúra súlyosbodását Ahmadinezsád 2005-ös hatalomra lépése óta, és nagy részük az egyik ellenzéki jelöltet támogatta a tavalyi elnökválasztásokon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés