bezár
 

irodalom

2010. 09. 29.
Egy svéd szerző a bukmékerek kedvence az irodalmi Nobel-díjra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tomas Tranströmer svéd költő, író a bukmékerek kedvence az irodalmi Nobel-díjra esélyesnek tartott művészek közül. Nagy esélyt látnak arra is, hogy idén ismét háttérbe kerülnek az amerikai szerzők.

prae.hu

A brit Ladbrokes fogadóirodánál a 79 éves Tranströmer győzelmére egy az öthöz arányban lehet fogadni, őt három másik költő követi – a lengyel Adam Zagajewski, a dél-koreai Ko Un és a szíriai Adonis – nyolc az egyhez aránnyal.

David Williams, a Ladbrokes szóvivője szerint Tomas Tranströmer minden bizonnyal a legesélyesebb pozícióból indul a versenyen. Már régóta emlegetik a nevét a jelöltek között, és úgy érezzük, munkássága végre megérdemli ezt az elismerést”.

Az irodalmi Nobel-díjra jelöltek szűkített listáját szigorú titokként őrzik, és közismerten nehéz eltalálni, ki kapja az elismerést, amely viszonylag ismeretlen írókból is egyetlen nap alatt nemzetközileg ismert szerzőt csinál.

A díjra az elmúlt években árnyként vetült, hogy a világ minden tájáról érkező nevezésekből a Svéd Akadémia elé kerülő rövidített listát összeállító bizottsággal kapcsolatban felmerült az Amerika-ellenes elfogultság vádja.

2008-ban a bizottság egyik tagja, Horace Engdahl híradások szerint túl szűk látókörűnek” nevezte az Egyesült Államok irodalmát, ami dühös reakciókat váltott ki számos vezető amerikai íróból.

A Ladbrokes a Nobel-versenyben már régi motorosnak” számító amerikai Thomas Pynchont és Philip Rothot is az egy a 18-hoz eséllyel indulók közé sorolta. Ide tartozik négy írónő, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Alice Munro és A.S. Byatt is.

Per Wästberg svéd író, annak a bizottságnak az elnöke, amelynek Engdahl is tagja, tagadja, hogy bármiféle Amerika-ellenes érzelem uralkodna a testületben. Nagy erőfeszítést teszünk azért, hogy mindenféle irodalmat tanulmányozzunk az arabtól a kínain, a japánon, az indonézon át nyilvánvaló módon az amerikai irodalomig, amelynek akkora hatása van” – hangsúlyozta a Reutersnek adott interjúban, hozzátéve: Engdahl megjegyzését kivették eredeti szövegkörnyezetéből.

A tavalyi díjátadó előtt legesélyesebbnek tartott izraeli Ámosz Oz ezúttal igencsak visszacsúszott a bukmékerek listáján, egy a 25-höz arányban lehet rá fogadni. Ugyan az esélytelenek között, de idén is szerepel a listán Bob Dylan, akinek egy a 150-hez esélyt ad a fogadóiroda.
Wästberg tájékoztatása szerint az irodalmi Nobel-díj nyertesét október 7-én vagy 14-én hozzák nyilvánosságra. A Nobel Alapítvány azonban dönthet úgy is, hogy nem adja ki a nagy presztízsű elismerést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés