bezár
 

art&design

2010. 09. 29.
Herendi porcelánok Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Herendi Porcelánmanufaktúra legbecsesebb darabjait vonultatja fel az a kiállítás, amely a gödöllői kastély nemrég felújított Rudolf-szárnyában szerdán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

prae.hu

A Herendi, az arisztokrácia porcelánja címet viselő vándorkiállítás első állomása a gödöllői kastély. Mint Holub Katalin, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta, az időszaki kiállítás otthonául szolgáló Rudolf-szárnyban ez az első nagyobb rendezvény a felújítás befejezése óta.

A szemet gyönyörködtető porcelánok egy 19. század eleji festményekkel díszített, újjávarázsolt teremsorba kerültek, vagyis az érdeklődők egyszerre ismerkedhetnek a lenyűgöző kastélyterekkel és a csodás terítékekkel.

Az arisztokrata életformát a herendi porcelánok segítségével megidéző kiállításra a manufaktúra patinás edényeket, étkészleteket - köztük számos monogramos darabot - hozott, de olyan tipikusan főúri kellékekkel is találkozhatnak a látogatók, mint a tinta- és írószertartó, a porzó, a kártyadoboz, a sétabotfogó vagy például a porcelánnyelű evőeszközök. Utóbbiakat csakis külön megrendelésre készítették - magyarázta Holub Katalin.

A szóvivő hozzátette: a magyar kastélyok lakói nagyon kedvelték és szívesen vásárolták a herendi porcelánokat, sok esetben egy-egy dekoráció ma is őrzi a megrendelő családok nevét. A Ferenc Józsefről elnevezett készlet például a budai Vár és a gödöllői kastély számára készült, de az Országház étkészlete is hasonló aranymintával díszített.
Ma is ismertek a Hadik-, az Apponyi-, a Batthyány- és az Esterházy-minták, s ma is használatos az úgynevezett Héderváry-szín- avatott be a különleges tárlat kulisszatitkaiba a szóvivő.

Bár nem a kiállítási tárgyak közé tartozik, mégis bizonyára sokan rácsodálkoznak majd az utolsó terem porcelánrózsákkal díszített csillárjára. Ez is a porcelánmanufaktúra luxusterméke, s természetesen a helyén marad a tárlat bezárása után is.

A "törékeny tárlat" bevezető termében kisfilm avatja be a látogatókat a porcelánkészítés és festés rejtelmeibe, de a jelesebb alkalmakkor porcelánfestő-bemutató is gazdagítja majd a látnivalók tárházát. A tárlat január 3-ig látogatható Gödöllőn.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés