bezár
 

zene

2010. 09. 29.
A szabadság hangja - Eleftheria Arvanitaki
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2010. október 5-én Görögország világsztárja, a különleges orgánumú Eleftheria Arvanitaki érkezik a Müpába, hogy a tradicionális hellén városi műfaj, a rembétiko dallamaiba bújtatott jazzt némi afrikai zenével, spanyol és kubai ritmusokkal, valamint rockkal fűszerezze.

prae.hu

Napjaink legelismertebb görög előadója szüleitől a „szabadság” jelentéssel bíró Eleftheria nevet kapta, s a név adta kötelezettségnek eleget téve az énekesnőnek elévülhetetlen érdemei vannak a hagyományos stílusok modernizálásában, a különböző népek zenéinek egyesítésében.

Eleftheria annak a műfajnak a kiemelkedő képviselője, amelynek eredete a múlt század húszas éveire, a török-görög ellentétekre nyúlik vissza. A rembétiko hangulata szorosan összefonódik a görögök sikertelen kis-ázsiai inváziója által okozott kudarccal, az ezt követő szegénységgel, a fájdalommal, a bűnözéssel, és a szerelemmel.

Elefheria Arvanitaki

Ezek a stílusjegyek, valamint a buzuki hangjai, az Anatóliából hozott különleges énektechnikák, dallamok és ritmusok pedig megteremtették a görög bluest, amely hamarosan kávézókban, tavernákban popularizálódott. Népszerűségét egy időben a különböző diktatórikus rendszerek nyomták el, de a 70-es években a diákok és az értelmiség segítségével újra felszínre tört.

Ebbe a vonalba illeszkedett be az Opisthodromiki Kompania is, amely 1981-ben egy tehetségkutató műsor által robbant be a köztudatba, hogy aztán rembétiko-feldolgozásaival sikert sikerre halmozva a műfaj újravirágzásának legsikeresebb formációjává váljon.

Ennek az együttesnek volt tagja az aranytorkú Eleftheria is, aki négy év után váltott szólókarrierre, melynek során új utakra lépett, és a hagyományos görög zenei gyökereket más népek stílusjegyeivel és modern hangzásokkal keresztezte.

Mára már világszerte ünnepelt énekesnő, Amerikától Ausztráliáig, Európától Dél-Afrikáig a világ számos koncerttermét töltötte meg – közönséggel és varázslatos hangjával egyaránt. Bár színpadi jelenléte visszafogott, szuggesztív, érzelem gazdag előadásmódjának köszönhetően fellépéseit a szenvedély fűti – 2010. október 5-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is.

2010. október 5., kedd, 19.30
Művészetek Palotája
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés