bezár
 

irodalom

2010. 09. 28.
Ferencz, Garaczi, Szilasi: Kié lesz a 3 millió?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferencz Győző Szakadás, Garaczi László Arc és hátraarc, valamint Szilasi László Szentek hárfája című műve maradt versenyben az idei Rotary Irodalmi Díjért, amelyet október közepén adnak át - tájékoztatta Holub Katalin, a Rotary Magyarország pr vezetője kedden az MTI-t.

prae.hu

A díjra esélyesek szűkített listáját a Duna Televízió székházában hirdették ki kedden, az eseményt a csatorna élőben közvetítette. A díjkiosztó gálaműsort - amelynek szintén a tévé székháza ad helyet - október 10-én vasárnap este a Kikötő című kulturális műsor különkiadásának keretében láthatja a Duna Tv közönsége.

Az elismerést a Budapest-Tabán Rotary Club alapította 2008-ban azon magyar nyelven megjelent, eredeti irodalmi alkotás számára, amely magas irodalmi értékén túl leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét.

Az elmúlt egy év szépirodalmi alkotásai közül a szakmai zsűri 41 művet nevezett meg, és ebből választotta ki első körben a szeptember elején nyilvánosságra hozott hét jelöltet: Dávidházi Péter Menj, vándor című irodalmi esszékötetét, Ferencz Győző Szakadás című verseskötetét, Garaczi László Arc és hátraarc című regényét, Juhász Ferenc A gyerekkor csontváza című verseskötetét, Szilasi László Szentek hárfája című regényét, Tandori Dezső Csodakedd, rémszerda című esszékötetét és Vörös István Ördögszáj című drámakötetét. Ezt a hetes listát szűkítették most három esélyes műre.

Az alkotásokat egy, az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztőkből, kritikusokból álló zsűri értékelte; ennek a névsora titkos, hogy a tagok egymást se befolyásolhassák. Az elismerés odaítéléséről a felkért zsűritagok javaslata alapján a Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke által vezetett kuratórium - tagok: Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i Egyetem professzora és Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora - hozza meg a döntést.

A díjátadó gálaműsorban, amelyen kiderül, ki viheti el a 3 millió forinttal járó Rotary Irodalmi Díjat, neves írók és költők mellett kritikusok, mecénások és előadóművészek beszélgetnek az irodalom jelenlegi helyzetéről, kitekintéssel a határon túlra és Európára. A nézők rövid bepillantást nyerhetnek az irodalmi díj alapítója, a Rotary magyarországi tevékenységébe is, és szó lesz arról a Rotary-kezdeményezésről is, amelynek köszönhetően határon túli szívbeteg gyermekek műtéteihez nyújtanak segítséget.

Az első Rotary klubot Paul Harris amerikai ügyvéd alapította barátaival 1905-ben. Céljuk az etikus magatartás, a barátság, a jóakarat terjesztése és mások megsegítése volt. Ma világszerte több mint 32 ezer klubban 1,2 millió tag követi ezeket az elveket. Magyarországon az első klub 1925-ben alakult. Eszmeisége gyorsan terjedt; tagjai üzletemberek, közéleti szereplők, kiváló szakemberek voltak, közülük a legismertebb Szent-Györgyi Albert. 1942-es betiltását követően a mozgalom a rendszerváltás után éledt újjá Magyarországon, ahol ma már 50 klubbal külön Rotary kerület működik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés