bezár
 

zene

2010. 09. 28.
Lovasi András középkori himnuszokat énekel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lovasi András közreműködésével tartja lemezbemutató koncertjét csütörtökön a latin középkori himnuszokat megzenésítő Sator Quartet a fővárosi Puskin moziban.

prae.hu

A Creatio - Teremtés című albumon Heidl György gitározik, Gyermán Júlia hegedül, Kovács Zoltán nagybőgőn játszik, Szakács Viktória pedig csellózik.

A Sator Quartet állandó közreműködője Bognár Szilvia énekesnő, mellette Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) is hallatja a hangját - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

"Heidl György ihletett muzsikája, az archaikus latin himnusz szövegek, klasszikus és kortárs dzsesszzenészek együttes játéka, Bognár Szilvia szép terű éneke: a Sator egy eddig nagyon hiányzó színfolt a magyar palettán, mai szakrális zene" - fogalmazott Lovasi András a produkció kapcsán.

Lovasi András és Heidl György három évvel ezelőtt együtt készítette el a Hangzó Helikon-sorozatban megjelent albumot Lackfi János költő verseire.

A Sator Quartet albumának első darabját (Deus Creator omnium) Milánó egykori tekintélyes püspöke, Szent Ambrus írta a IV. század végén. Az egyház liturgikus, imádságos életének a VIII. századra vált szerves részévé vált az a himnuszciklus, amelynek darabjai formailag és szellemiségükben is az ambrusi mintát követik és a Teremtés könyvének első fejezetét, a hatnapos teremtéstörténetet az egyes ember életére vonatkoztatva dolgozzák fel.

Heidl György zenéje nem követi a himnuszok középkori gregorián dallamait, a szerző - aki egyben a korai kereszténység történetének és irodalmának nemzetközileg elismert kutatója - saját zenei elgondolása mentén komponálta meg a művet - szerepel a közleményben.

A közreműködő muzsikusok közül Lovasi András mellett Bognár Szilviát lassan másfél évtizede a legtehetségesebb népdalénekesek közé sorolják, Gyermán Júlia hegedűművész a Danubia zenekarban és a Kairosz Kvartettben is szerepel, Szakács Viktória a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője és a Salzburger Festival Kammerorchester csellistája, Kovács Zoltán pedig a kortárs zene és a dzsessz területén egyaránt alkotó művész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés