bezár
 

art&design

2010. 09. 28.
Bojkottal fenyegetőző orosz művészek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs orosz művészetnek szentelt, a párizsi Louvre-ban októberben nyíló kiállítás bojkottjával fenyegetőznek orosz festők, mert a moszkvai kulturális tárca döntésére elmozdítottak olyan alkotásokat, amelyek "sértők lehetnek" Vlagyimir Putyin kormányfőre nézve.

prae.hu

Hét művész jelentette be, hogy az Advej Ter-Oganyan iránti szolidaritás jeléül nem vesz részt a kiállításon - közölte Marat Guelman ismert moszkvai galériatulajdonos.

A politikai cenzúrára utaló tiltás Ter-Oganyan absztrakt munkáira terjed ki, ezek gyakran hordozzák magukon a művész provokatív megjegyzéseit. Az egyik ilyen alkotáson például az "ez a mű arra sürget, hogy kövessen el merényletet V.V. Putyin államférfi ellen, hogy véget érjen állami és politikai tevékenysége" felirat olvasható.

A Louvre jövő hónapban nyitja meg a kiállítást, amely Ter-Oganyan szerint felhívja majd a figyelmet a művészek és a hatóságok közötti abszurd konfliktusra. "A munkáim is ebből a célból készültek, hogy megmutassam az idióták idiotizmusát" - írta internetes oldalán a művész.

Ter-Oganyan Oroszországot elhagyva Prágában él, mióta 1998-ban eljárás indult ellene, mert egy performansz során ikonokat rongált meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés