bezár
 

színház

2010. 09. 27.
Emléktábla Marton Frigyes tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marton Frigyes rendező egykori lakhelyén, az újbudai Lecke utcában avattak hétfőn emléktáblát a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatójának tiszteletére.

Szkéné színház

Trunkó Barnabás humorista beszédében felidézte: Marton Frigyes rendezett Moliere-t és Shakespeare-t is, de az igazi "szerelme" a kabaré volt.

"Marton Frigyes nagyon sokat köszönhetett a kabarénak, ennél többet csak magyar kabaré köszönhetett Fricinek" - emelte ki a humorista, hozzátéve: a rendező életművének tekintélyes részét az MR1 és MR2 rádió "egyenlítőt is körbe érő" hangszalagjai őrzik.

"Intézményt teremtett a Bródy Sándor utcában, a Rádiókabarét. Ő maga élete során egy sort sem írt, a mikrofon elé is csak indokolt esetben állt, de a mai humoristák mind az ő köpönyegéből bújtak elő" - emlékezett Trunkó Barnabás, majd felelevenítette, hogy noha a kabaré hallgatói például Gobby Hildát, Major Tamást, Márkus Lászlót, Psota Irént kérték, "észre sem vették, hogy Martont kaptak".

Marton a Mikroszkóp igazgatójaként "kabaréforradalmat" hajtott végre Hofi Gézával, azaz visszahozta a közéletet és a politikát a kabaré témái közé - mutatott rá a humorista.

Trunkó kitért arra is, hogy Marton Frigyes nevéhez fűződik több május 1-jei felvonulás levezénylése is. "Ha azt látta, hogy a tribün előtt a menet megritkult, az egyik mellékutcából gyorsan kivezényelte a csepeli vas- és fémművek felvonuló dolgozóit" - emlékezett, hozzátéve hogy a rendőrség közbiztonsági szakszolgálata "buzgón jegyzetelte" az utasításait, megpróbálva ellesni, hogyan kell a tömeggel bánni.

"Ő volt a szelepember" - jellemezte Marton Frigyest, akit "mindig pártos kabarémozgalmárnak" nevezett. "Ebből csak az elkötelezettségét nem tagadta soha, de azt ellenfelei is tisztelni voltak kénytelenek" - tette hozzá.

Sas József humorista beszédében méltatta a színházigazgatót, hozzátéve: annak a szakmai munkának, amit ő végzett, azóta sincs párja. Mint fogalmazott, ismertségét Marton Frigyesnek köszönheti, hiszen az egyik első, általa szervezett humorfesztiválon figyeltek fel rá.
Marton Frigyes nagyon tudatos kabarészerkesztő, szerző volt.

"Köztudott volt róla, hogy aknákat helyezett el a műsoraiba, feltűnően kényes poénokat, tudva, hogy azokat majd kihúzzák, de így a sokkal fontosabbak megmaradhatnak" - emlékezett, hozzátéve a rendező "hatalmas menedzser" is volt.

A megemlékezés végén az Újbuda Baráti Kör Egyesület, a Marton Frigyes Emlékbizottság és a XI. kerületi önkormányzat képviselői helyezték el koszorúikat az emléktáblánál.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés