bezár
 

zene

2010. 09. 26.
Boldoczki Gábor és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új lemezzel jelentkezik Boldoczki Gábor trombitaművész, aki az október 1-jén a boltokba kerülő hatodik albumán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és orgonakísérettel Johann Sebastian Bach és fia, Carl Philipp Emanuel Bach versenyműveit és koráljait játssza.

prae.hu

Az idősebb és az ifjabb Bach oboára írt, a lemezen szereplő versenyművei most először szólalnak meg trombitán, eddig soha senki nem játszotta más hangszeren ezeket a darabokat. Boldoczki Gábor az MTI-nek elmondta: átiratra nem volt szükség, mivel mindkettő fúvós hangszer, és csak a kottát kellett lejátszania.

A trombitás 2002-ben megjelent első lemezét szintén a Liszt Ferenc Kamarazenekarral készítette. Mint kifejtette, az új album megjelenése után bemutató turnéjuk lesz december közepéig, legelőször Pécsett lépnek fel november 11-én, a hónap végén Zágrábban, december 1-én pedig a budapesti Olasz Kultúrintézetben koncerteznek. További lemezbemutató hangverseny lesz többek között Antwerpenben, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban. Boldoczki Gábor először ad majd önálló koncertet Amszterdamban, a Concertgebouw-ban még az idén.

Arról is beszélt, hogy Meckleburg-Elő-Pomeránia tartományban 20. évfordulóját ünnepelte a zenei fesztivál, amelynek idén ő volt a kiemelt szólistája (Artist in Residence) és tizenhat koncertet ő maga adott a 123 közül, amelyeket 89 helyszínen - várakban, kastélyokban, templomokban - tartottak meg, és a fesztivál két hónapja alatt 55 ezren hallgatták.

Boldoczki Gábor három ősbemutatót is tartott Németország északkeleti tartományában, amelynek zenei fesztiválján 1999 óta vesz részt. Dubrovay László két művét adta elő, és Fazil Say török zeneszerző és zongorista felkérésére, a fesztivál megrendelésére eljátszotta Say trombitára és szimfonikus zenekarra írt versenyművét.

A 34 éves művész első tanára édesapja volt. A Zeneakadémián diplomázott, ma már az alma mater tanára. 1997-ben Párizsban megnyerte a Maurice André trombitaversenyt, legutóbb 2008-ban a rangos német ECHO Klassik zenei díjat nyerte el Az év hangszeres zenésze kategóriában. Rendszeresen koncertezik Európa, Latin-Amerika és Kína hangversenytermeiben neves zenekarokkal.

A Süddeutsche Zeitung című német napilap Maurice André híres francia trombitaművész méltó utódának nevezte Boldoczki Gábort.

Új albumát a Sony BMG adta ki.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés