bezár
 

art&design

2010. 09. 25.
Salvador Dalí tájai - Kiállítás Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A milánói királyi palotában Salvador Dalí több mint ötven alkotásából nyílt kiállítás. A 2011. január 30-ig látható tárlaton levetítik azt a rajzfilmet is, amelyet a katalán mester a Walt Disney-stúdiónak készített.

prae.hu

Az ezerarcú Dalí műveiben mindig újat lehet felfedezni. Szürrealista, abszurdnak tűnő alkotásai titkainak megfejtésében a festményein szereplő tájak is segítenek. Dalí kiváló tájfestő volt, akkor is, amikor kietlen sivatagot ábrázolt, nem létező holdbéli vidéket, vagy a nagyon is reális és számára kedves spanyol tengerpartot festette le - magyarázta el az Álom közeledik című kiállítás vezérfonalát a héten megnyílt tárlatot gondozó Vincenzo Trione.

A Gala-Salvador Dalí gyűjteményből és más múzeumokból érkezett alkotások hat teremre osztva mutatják be Dalí tájait. Az Emlékezet, a Rossz, a Képzelet, a Csend és az Üresség nevű terem mellett a hatodik Mae West amerikai színésznőnek állít emléket. A Dalí egykori munkatársa, Oscar Tusquets Blanca által berendezett terem közepén az a pirosra rúzsozott ajak alakú dívány áll, melyet Dalí tervezett a dívának.

A kiállítás fotókkal és dokumentumfilmekkel is betekintést nyújt Dalí életének és művészetének kevéssé ismert pillanataiba. Olaszországban első alkalommal levetítik azt a Végzet című rajzfilmet, melyet a Disney a negyvenes években akart megvalósítani. Az akkor csak félig elkészült alkotást 2003-ban fejezték be Dalí eredeti rajzai alapján. A kiállítást egy Dalíról szóló történettel köszöntötte a Walt Disney olaszországi, nem csak gyerekeknek szóló képregényújsága, a Topolino is.

A mostani kiállítás ugyanazokban a termekben látható, ahol a spanyol művész 1954-ben is bemutatta műveit. Akkor személyesen szervezte meg a kiállítását Pablo Picassóval versenyezve. Amikor megtudta, hogy Picasso kétszáz képet állított ki Milánóban, ő eggyel több festményt akart bemutatni. A Picasso-kiállítás belépőjegyének ára 250 líra volt, Dalí a sajátjának 350 lírásat követelt. Hiába az elviselhetetlen Dalíról szóló legenda, nagy tudású, jó humorú, soha nem unalmas ember volt - hangsúlyozta Tusquets Blanca.

"Ha tudná mennyire unom a bajuszomat. Ahhoz, hogy jól összeragadjon, elviselhetetlenül büdös krémmel kell bekennem. Gyűlölöm! De ha levágom a bajuszom, miről fognak beszélni... hova lesz a hírnevem?"- panaszolta Dalí 1962 szeptemberében az olasz újságírónő Oriana Fallacinak. Az interjút az Europeo magazinújság decemberi száma közli.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés