bezár
 

építészet

2010. 09. 25.
Sztárépítészek munkái Salernóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nemzetközi kortárs építészet legnagyobb neveire, például Zaha Hadidra, David Chipperfieldre és Jean Nouvelre bízta újjászületését a dél-olasz Salerno városa. A modern épületekhez azonban a közvélemény és a szakma egy része inkább borzongással, mint lelkesedéssel viszonyul.

prae.hu

Három labdarúgópályányi területet foglal el huszonhétezer négyzetméterével a salernói öbölben félkör ívben épülő Crescent; a nevével is gyarapodásra utaló épületegyüttes közepén egy 33 méter magas toronyház emelkedik. Az urbanizáció helyett eddig inkább a telekspekulációt ismerő Salerno tengerpartját a katalán sztárépítész, a posztmodern mesterének tartott Ricardo Bofill készül újjávarázsolni. A Crescent komplexuma 2012-re fejeződik be és csak egyike lesz a várost építészetileg felvirágoztató létesítményeknek.

A harmadik mandátumát betöltő polgármester, Vincenzo De Luca évekkel ezelőtt elhatározta, hogy Salernót a Tirrén-tenger Barcelonájává teszi, ezért a legkreatívabb építészeket kérte fel arra, hogy a hátrányos helyzetű Dél-Itáliában dolgozzanak.

A spanyol Santiago Calatrava, aki Velencét is üveghíddal lepte meg, az ezer hajót befogadó képes turistakikötő megtervezését kapta feladatul. Az angol David Chipperfield a salernói bíróság épületét vállalta, a francia Jean Nouvel az egykori Amato tésztagyár épületét alakítja át irodaközponttá. Az iráni származású Zaha Hadid a római Maxxi után Salernóban a várost a tengerrel összekötő kikötőállomást valósítja meg. Nem hiányzik az olasz Massimiliano Fuksas sem, aki szintén elhagyott épületeket korszerűsít.

"A hőerőművet Frank O. Gehryre bíztam volna, a bilbaói Guggenheim Múzeum építészére, de sajnos túl sokat kért" - mondta a szavai szerint "permanens építészeti laboratóriumot" létrehozó polgármester.

Salerno újjászületése 220 millió euróba kerül, de nem mindenki osztja De Luca lelkesedését. Olasz sajtóbeszámolók szerint a Crescent építésével egyszerre nő a terveket szörnyekhez hasonlító Nocrescent mozgalom tagjainak száma. A városfejlesztés ellen tiltakozó salernóiak és szakmabeliek is elsősorban azt vetik a szerintük "ökoborzalom" szemére, hogy teljesen elzárja a történelmi városközpontot a tengertől.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

irodalom

A magyar származású kanadai költő második kötete a Könyvfesztiválra jelenik meg
A Gólya Presszóban tartották a Ladyfest Budapest művészeti fesztivált
Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében
Esszésorozat Juhász Ferencről – második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés