bezár
 

színház

2010. 09. 23.
Ibsen Ház - Új kulturális centrum Békéscsabán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kulturális centrumot avatnak csütörtökön Békéscsabán: a patinás belvárosi épületben, az Ibsen Házban találkozik a megye alkotóközösségeinek szinte minden szakmai műhelye - mondta el a fenntartó Békés Megyei Önkormányzat elnöke az új intézményt bemutató sajtótájékoztatón. Az átadási ünnepséget délután tartják.

Szkéné színház

Farkas Zoltán (Fidesz) kiemelte: az új intézmény egyszerre ad otthont a színház-, a zene- és bábművészetnek, emellett itt kaptak helyet például a megyei közösségfejlesztők és kulturális szervezők is.

A politikus felidézte, hogy a megyei önkormányzat még 2006-ben nyert el pályázat útján a Norvég Alaptól 595 millió forintos támogatást, amelyhez uniós forrásból jött még 52,5 millió forint és hasonló nagyságú összeget a fenntartó teremtett elő.

A Békéscsaba belvárosában, a Jókai Színház szomszédságában álló, 1874-ben romantikus stílusban épült műemlék épületet - amely néhány éve még közgazdasági szakközépiskolaként működött - teljes egészében felújították. Az eredeti hasznos alapterületet 1278 négyzetméterről 3525 négyzetméterre növelték.

Az új összművészeti központban lelt első saját otthonára az 1949-ben alapított Napsugár Bábszínház, innen folytathatja közösségépítő tevékenységét a továbbiakban a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete, már beköltözött az épületbe az Ibsen Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. kézműves szakiskolája és annak kulturális szervező irodája. Próbateremhez jutott az épületben a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, de itt működik a Harruckern János Közoktatási Intézményhez tartozó Fiatal Színházművészeti Tanoda is.
Az Ibsen Ház egyébként szorosan kötődik majd a szomszédos Jókai Színházhoz, hiszen megépült egy 120 férőhelyes stúdiószínház is, amelyet a legkorszerűbb hang- és fénytechnikai berendezésekkel szereltek fel. Sőt, a stúdiószínház oldalfalának megnyitásával nyári szabadtéri előadásokat is tarthatnak majd.

Az új kulturális központ földszintjén rövidesen egy olyan éterem nyílik meg, ahol kizárólag Békés megyében előállított alapanyagokból készített, az aktuális kulturális programokhoz is illeszkedő ételekkel várják a vendégeket.

Az Ibsen Ház átadási ünnepségét délután tartják, az eseményen beszédet mond Németh Zsolt külügyi államtitkár és Siri Ellen Sletner, a norvég királyság budapesti nagykövete. Az ünnepséghez konferencia és szoboravatás is kapcsolódik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés