bezár
 

film

2010. 09. 22.
Sok film az 57. Országos Függetlenfilm Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvenegy versenyfilmet láthat a közönség a Magyar Független Film és Video Szövetség 57. Országos Függetlenfilm Fesztiválján a hétvégén Szentesen; a vetítési idő 650 perc lesz – mondta el a szervezők nevében Győri Csilla.

prae.hu

Mint felidézte, a szövetségnek évente minimum négy rendezvénye van, köztük három szemle a Dunántúlon, Kelet-Magyarországon és Budapesten, valamint az országos fesztivál.

A szemléken szereplő alkotások témája nagyon vegyes, a filmek jól reprezentálják azt, hogy mi érdekli a mai magyar filmeseket, nagy részük egyébként dokumentumfilm.

Az országos szemlére "egyenes ágon" bekerült 19 film mellé érkezett az országos fesztiválra nevezett 96 alkotásból kiválogatott 22 mű, így látható 41 versenyfilm péntektől vasárnapig. A seregszemlén bemutatkozó alkotások nagy része jó minőségű animáció, de egy 80 per feletti, játékfilmes elemeket is tartalmazó dokumentumfilm is látható.

Győri Csilla a készítők korosztályi megoszlásáról kifejtette: inkább a fiatal művészek és az idősebb filmkészítők vannak jelen, hiszen az aktív korosztálynak nincs ideje a filmezésre.

A fesztivál első napja egy egykori forgatást idéz meg, hiszen A kisutazás című filmet 10 éve mutatták be. A több mint negyven napos forgatás Szentesen zajlott és ezt próbálják most a szervezők feleleveníteni.

Csütörtök este az Őze Lajos moziban lesznek az akkori szereplők, a stáb, a statiszták. Este hat órakor mutatják be a filmet, majd közönségtalálkozó lesz. Ezt követően a Szentesi Üdülőközpont termálvizes medencéinél az egykori casting felvételeket és a werkfilmet láthatja a közönség.

Az alkotók érkezését követően pénteken délután már a versenyfilmek forognak az Ifjúsági Házban. Mint a szervező elárulta, a fesztivál jelentősége nemcsak abban mutatkozik meg, hogy az elmúlt év legjobb magyar filmes termése látható egy helyen, hanem abban is, hogy nyílt zsűri-alkotó párbeszéd követi a vetítéseket, ebbe akár a közönség is bekapcsolódhat. A legjobbak összesen több mint 1 millió forintos díjazásban részesülnek.

A zsűri tagjai közt lesz Kerényi György újságíró; Végső Zoltán újságíró, zenekritikus, zeneszerző; Zomborácz Virág forgatókönyvíró; Dózsa Erzsébet színész, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori drámapedagógusa és Arany "Gold" Zoltán független filmes.

A rendezvény minden eseménye ingyenes, a résztvevőknek csupán regisztrálniuk kell a fesztivál honlapján, a http://www.mafsz.hu oldalon. Az év legrangosabb függetlenfilmes eseményére több száz látogatót várnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés