bezár
 

színház

2010. 09. 21.
Major Tamás-kiállítás az OSZMI-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos fotó, film- és hangfelvétel, valamint dokumentumok és személyes tárgyak segítségével idézi fel a magyar színházművészet jeles alakját az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Major Tamás arcai című kiállítása, amely kedden, a magyar dráma napján nyílik meg.

Szkéné színház

Mint a tárlat egyik rendezője, Gajdó Tamás az MTI-nek elmondta, Major Tamás születésének századik évfordulója alkalmából kívántak tisztelegni a művész emléke előtt a Bajor Gizi Színészmúzeumban látható kiállítással.

"A Pécsi Országos Színházi Találkozóra már készítettünk egy tárlatot nyáron, de az csak egy fotókiállítás volt, míg itt tárgyakkal, dokumentumokkal, hang- és filmfelvételekkel is találkozhat a látogató" - emelte ki a színháztörténész.

A mintegy 60 fotó mellett a bemutatott anyagban szerepelnek jegyzetelt rendezői és szereppéldányok, Major Tamás igazolványa az illegalitás éveiből vagy eddig sehol nem publikált levelek a művész hagyatékából: például egy névtelen levél 1956-ból - sorolta Gajdó Tamás.

Elmondása szerint a tárlat címe kettős értelmet kapott: a Majort más és más jellegű szerepeiben ábrázoló felvételek mellett így azt is dokumentálni kívánták, hogy a legendás művésznek milyen szerepe volt az ötvenes-hatvanas évek idején a színházi politika alakulásában, az általa igazgatott Nemzeti Színház műsorának alakulásában.

"Bemutatjuk a rendezőt, a színészt, a színészpedagógust, a politikust és a közéleti embert: a Ki mit tud zsűritagját, a rádiókabarék szereplőjét" - hangsúlyozta.

A fényképekről szólva Gajdó Tamás megjegyezte: a kiállított anyag nem dokumentálja Major teljes életét, de szerepelnek benne fiatalkori fotók is. A felvételek többsége színházi szerepeiben ábrázolja Major Tamást: többek között Tartuffe-ként, III. Richárdként, Hamletként vagy Luciferként.
Számos filmfelvétel is felidézi a nagy színész emlékét, a látogatók belenézhetnek például Csurka Döglött aknák, valamint Brecht Puntilla úr és szolgája, Matti című darabjába, a Volpone televíziós változatába vagy A tizedes meg a többiek című legendás játékfilmbe is.

Az OSZMI tárlatát kedden 16 órakor Koltai Tamás kritikus nyitja meg, majd Major Tamás tanítványai, Csiszár Imre rendező és Szacsvay László színművész emlékeznek száz éve született mesterükre.
A kiállítás december 31-ig a Stromfeld Aurél úti Bajor Gizi Színészmúzeumban, majd 2011 nyarán Miskolcon lesz látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés