bezár
 

színház

2010. 09. 20.
Kedden ünneplik a magyar dráma napját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Többek között nyílt próbákkal, épületbejárásokkal, tárlatmegnyitóval, díjátadóval várják a közönséget a hazai színházak kedden, a magyar dráma napján.

Szkéné színház

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-iki ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Kedd este az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán tartják az OSZMI és a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett hagyományos díjátadót. Az író húga által alapított Szép Ernő-jutalomban idén hárman részesülnek: Bartis Attila a Vígszínházban bemutatott Romlás című drámájáért, Garaczi László eddigi drámaírói munkásságáért, Tolnai Ottó pedig az életművéért. A jutalmakat Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adja át.

A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért idén Nádas Péter Szirénének című műve nyerte el. Az elismerések átadása után a díjnyertes drámából Takács Katalin és Huszár Zsolt tolmácsolásában hangzanak el részletek.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Major Tamás arcai című kiállítása a XX. századi magyar színházművészet jeles alakját, a száz éve született Major Tamást mutatja be a róla készült portrék segítségével. A kedden nyíló tárlat mintegy 100 fotó, filmfelvétel, dokumentumok és személyes tárgyak segítségével idézi fel a színész alakját a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Az egri Gárdonyi Géza Színház kedden egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket. A nap első felében tartott, Csizmadia Tibor igazgató által vezetett színházbejárásokon részt vevők pincétől a padlásig megismerhetik az épületet és a különböző szakterületek munkáját, valamint személyesen találkozhatnak a társulat tagjaival.
Külön koreográfiával készül az ünnepre a színház tánctagozata, az évad során tervezett előadásokról maguk a rendezők számolnak be, majd este egy kortárs magyar dráma, Horváth Péter Kerti mulatság című darabja zárja a programot.

A Miskolci Nemzeti Színházba ellátogatók kedd délelőtt a teátrum két készülő produkciója - a Menyasszonytánc című klezmer musical és A mindenlátó királylány című mesejáték - nyílt próbájába tekinthetnek bele.

Kedden alakul meg a Veszprémi Operabarátok Köre a veszprémi Petőfi Színházban. A társaság nyitórendezvényén Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét vetítik le a Latinovits Zoltán Játékszínben, majd a nézők a rendezővel és a filmben Ottó szerepét éneklő Gulyás Dénessel beszélgethetnek.

A közönséget azonban már az ünnep előestéjén is várják programok: a kultúrák közötti párbeszéd jegyében a Pesti Színház hétfőn az egyik legjelentősebb szlovák társulat, a pozsonyi Astorka Színház vendégjátékának ad otthont. Görgey Gábor nemzetközileg is nagy sikert aratott, Komámasszony, hol a stukker? című abszurd komédiáját szlovák nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

A Duna Televízió ünnepi műsorfolyamában hétfőn este Térey János Asztalizene című darabját láthatják az érdeklődők a Radnóti Színház Bagossy László rendezte előadásában. Kedden mutatja be a Duna TV Jankovics Marcell Az ember tragédiájából készülő animációs filmjének egyik leglátványosabb jelenetét, a londoni színt, majd Sütő András egyik legmegrázóbb drámáját, az Egy lócsiszár virágvasárnapját tűzik műsorra Ács János rendezésében, a Győri Nemzeti Színház előadásában.

A Sütő András-drámát a Kikötő Extra is feldolgozza, a csatorna kulturális műsorának második részében pedig az Asztalizene kapcsán Térey János és Csányi Sándor színművész lesznek a stúdió vendégei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés