bezár
 

zene

2010. 09. 20.
Alföldi sikere a sarkkörön túl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Veslefrikk teltházas a norvégiai Tromsø-ben, a darab pedig novemberben Magyarországon is látható lesz az Armel Operaverseny és Fesztivál keretében

prae.hu

Alföldi Róbert közel egy hónapon keresztül próbálta a kortárs norvég zeneszerző, Knut Vaage operáját. Nem volt könnyű dolga, a norvég társulaton túl egyszerre kellett szót értenie főszereplőivel, az alattomos-bájgúnár Don O’ Day-t alakító Alexander Polkovnikovval és – a címszereplővel - a moldáviai születésű, francia Iulia Vacarucal.

Vacaru és Polkovnikov a fogadáson

A darab premier előtti bemutatójára kedden került sor az „Észak Párizsaként” emlegetett, 80 000 lakost számláló norvég városkában.

A családi-, illetve meseoperaként aposztrofált Veslefrikk története olyan 20-21. századi problémákat érint, mint a gyermekmunka, az elnyomás és a prostitúció, mindezt – első ránézésre – bájos-mesés közegben.



A norvég szülőket azonban sem a történet, sem az opera bármiféle cukormázat nélkülöző plakátja nem riasztotta el. A teltházas előadások nézői között meglepően sok volt az ovódás és a kisiskolás, akik szemmel láthatólag egy pillanatig sem unatkoztak a felnőtteket is lebilincselő, egyszerre mozgalmas, börleszkesen vicces és szívbemarkoló másfél órás előadáson.



S a siker egyéb velejárói? Álló ováció? Beszámolók a másnapi napilapok címpapján? Megvolt. De Alfölditől nem is szoktunk meg mást. 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés