bezár
 

színház

2010. 09. 19.
A szerb sajtó Mundruczó Kornél darabjának belgrádi előadásáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Fényűző színészi játék" címmel jelent meg kritika a hét végi szerb sajtóban a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv című színdarab belgrádi előadásáról.

Szkéné színház

A darabot csütörtökön és pénteken mutatta be a budapesti Bárka Színház társulata a 44. belgrádi nemzetközi színházi fesztivál (BITEF) versenyprogramjában.

A liberális Danas szerint a darabban előforduló burleszk elemek - sőt néhol a humor - nem elrejtik, éppen ellenkezőleg, előtérbe tolják a rendező szándékát, "megmutatni a gonoszt", amely "tarkabarka" formában jelenik meg a darabban: kis világunk kicsinyes piszkosságaként, becsapásként, a szülei által elhagyott gyerek, a torz családi kapcsolatok, vérfertőzés képében és a végén gyilkosságként.

Az előadás ugyanakkor - ellentétben Mundruczó egy korábbi, hasonló témát feszegető színházi rendezésével, a Jéggel - "bizonyos fokig nem autentikus". Az ötlet - Mary Shelley művének modern adaptációja, ahol a család és a társadalom testesítik meg Frankensteint - érdekes és a rendezés kétségkívül tehetségre vall, de hiányzik belőle a kellő drámai és pszichológiai alátámasztás - írta a Danas.

A Politika című konzervatív lapban megjelent kritika szerint az előadás legértékesebb része a színészi játék, amely lenyűgözően könnyed és hiteles. Ana Tasic szerint ugyanakkor "sajnos" a színészek minőségi játéka "lövés a semmibe", "katarzis nélkül marad az összetettebb alapötlet híján, amely mindennek magasabb értelmet adna".

A patinás belgrádi nemzetközi színházi fesztivál versenyprogramjában a magyar előadás mellett még két-két szerb és belgiumi, továbbá egy-egy olasz, német, orosz, lengyel és szlovén társulat bemutatója szerepel. A jövő hét végéig tartó fesztivál nemzetközi zsűrije ebből a tíz produkcióból választja ki a fődíjas előadást, és egy különdíjat is kiosztanak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés