bezár
 

art&design

2010. 09. 18.
Arte-árverés közepes eredménnyel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Arte Galéria szombati árverésének 182 tételéből a felénél egy kicsivel többet adtak el. Hiába szabta tehát nagyon alacsonyra az árakat Marsó Diana, a galéria tulajdonosa, azt tartván, hogy sem a sokszorosított, sem az egyedi grafikát nem lehet drágán meghirdetni, mivel nagy a kínálat belőle az aukciós piacon.

Bőven voltak tízezer forint alatti kikiáltási árak, és az alkotások egy része ennyiért is kelt el, többször azonban két-háromszoros leütéseket is regisztrálhattak. Aknay János 1995-ös Égi vándor című kompozíciója szignált színes szitapróbanyomatának ára 9 ezerről 15 ezerre ment fel. Majd Bálint Endre Kiállítási plakátját duplázták 30 ezer forintra. Ennél is többszörösére emelték a licitet Bortnyik Sándor szignált, színes szitanyomatáért: 32 ezer forintról indították, és 120 ezerért vitte el egy gyűjtő. Ez lett az aukció legmagasabb leütése.

Joseph Kádár, Hommage á Kassák című kollázsa, 32 ezer forintról egészen 75 ezerig ment fel, Kondor Béla szignált rézkarca, a Kísértés is 32 ezer forinton kezdett, és 80 ezernél végzett. Az Operaház folyosóin máig ott vannak Kövesdy Géza remek rajzai az operaénekes kiválóságokról, az aukción egy portréját és egy tavaszi akvarelljét kínálták 18, illetve 24 ezer forintért. Ez utóbbit 48 ezer forintért vette meg valaki.

Pleidell János kék tintarajzát 24 ezer forintról 60 ezer forintra licitálták. Jól járt, aki megvett két, korai Szalay Lajos grafikát 55 és 32 ezer forintért, hiszen a 30-as évekből alig kínálnak Szalay rajzot. Szikora Tamás 1996-os tempera-tusrajza 24 ezer forintról indult, és 42 ezernél ért célba. (Egy könyv megjelenése kapcsán rövidesen kiállítást rendez Szikora-rajzokból az Arte Galéria.)

Sokat emelkedett Kass János Szent Ferenc és Kín című rézkarca, Majos Henrik ceruzarajza is. Alvaro Cunhalnak, a Portugál Kommunista Párt egykori vezetőjének remek börtönrajzait tartalmazó ofszet mappa, 4 ezer forintról 22 ezerre emelkedett. Jól mentek a különböző képzőművészeti katalógusokat, könyveket tartalmazó összeállítások is.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés