bezár
 

art&design

2010. 09. 17.
Német egység a Balatonnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A balatonfüredi Vaszary Villa kertjében nyílik meg szombaton a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) által létrehozott, Németországban már sikerrel bemutatott Német egység a Balatonnál című kiállítás.

prae.hu

Magyarországon először látható a későbbiekben további német és magyar helyszíneken is bemutatásra kerülő tárlat, amely az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének hivatalos kulturális programja - mondta el az MTI-nek Boros Anikó, az esemény sajtófelelőse.

Az első nap ingyenesen, majd belépőjeggyel 2011. június 26-ig megtekinthető kiállítás a múlt század hatvanas, hetvenes, nyolcvanas éveiről szól, amikor az egymástól elszakított kelet- és nyugatnémet családok egyik kedvenc találkozási helyét és találkozási lehetőségét a Balaton jelentette.

A tárlat a német történelem Magyarországhoz kötődő szeletét tudományos igénnyel dolgozza fel. A kor tanúinak bevonásával, privát filmanyagok gyűjtésével, levelezések, naplók, valamint titkosszolgálati anyagok elemzésével olyan átfogó kép megalkotására törekszik, amely érthetővé és átélhetővé teszi a „német-német egység”, illetve megosztottság személyes élményét, valamint a német-magyar, a német-német és az európai történelem egy kiemelkedően fontos részének vizsgálatát.

A Német egység a Balatonnál egy 2008 tavaszán indított nagyszabású kutatási- és kiállítási projekt, amelynek Balatonfüredre érkező kiállítása több mint másfél éves munka eredményeként a CHB egyik legsikeresebb rendezvényévé nőtte ki magát Németországban. A hatezer látogatót vonzó berlini bemutatót követően a projekt vándorútra kelt, visszatérve a történések színterére, a Balaton partjához.

A tárlatnak otthont adó Vaszary Villa egy közel kétmilliárdos uniós támogatási pályázat részeként megújulva, a városimázsdíjat idén harmadik alkalommal elnyert Balatonfüred egyik ékkövének számít. Májusi megnyitója óta nemzetközi szintű kiállításaival, programkínálatával a Balaton északi partjának kiemelkedő turisztikai vonzerejévé vált.

A villa a Német egység a Balatonnál című kiállítás által felkarolt korszak bemutatására több kísérőprogrammal is készült: filmklubbal, koncertekkel, minikonferenciával és múzeumpedagógiai foglalkozással.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés