bezár
 

zene

2010. 09. 17.
Szokolay-kantáta ősbemutatója a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap este a Művészetek Palotájában gálaesten mutatják be Szokolay Sándor új kantátáját, amelyet Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából komponált.

prae.hu

Az Organum Hungarorum című darabot a zeneszerző kifejezetten erre a Széchenyi-estre írta, a művet az Erkel Ferenc Kamarazenekar és a Purcell Kórus előadásában hallhatja a közönség Vashegyi György vezényletével - mondta el az MTI-nek Lelovics Orsolya, a az estet rendező Hungarofest sajtófőnöke.

A Széchenyi-gálaest programjának összeállítása során a Széchenyi Társaság Magyarország sok évszázados, gazdag kulturális hagyományából válogatott.

"Széchenyi István szövegére már komponáltam művet a kilencvenes években Széchenyi-miniatűrök címmel alt szólóra és orgonára. Az akkori művem szövegét részben újrafogalmaztam vegyeskarra: a +közösségi hang felerősítőjére+ és vonószenekarra" - tárta fel a mű keletkezésének előzményét Szokolay Sándor.

Hozzátette: a 10-12 perces darab három tételes: A magyar, a Mindennapi imádság és Az erény lépcsőjén.

A gálaesten az Erkel Ferenc Kamarazenekar előadásában felcsendül továbbá Liszt-Wolf II. Magyar rapszódiája. A közönség részleteket hallhat Liszt Ferenc Magyar Történelmi Arcképek című zongorasorozatából Jandó Jenő tolmácsolásában. Fellép még Herczku Ágnes, aki Széchenyi korának népdalaiból ad elő. A program prózai részében Eperjes Károly előadását hallhatja a közönség.

A Széchenyi Társaság 1987-ben alakult, sokéves küzdelem eredményeképpen. A Széchenyi Társaság célja, hogy névadójának örökségét alapul véve munkálkodjék Magyarország, a nemzet felemelkedéséért, szellemi erkölcsi és anyagi gyarapodásáért, mindenkor szem előtt tartva az egyetemes magyarság érdekeit.
Jeles ünnepe a társaságnak minden év szeptember 21-e, gróf Széchenyi István születésének napja.

A Széchenyi-gálaest másnapján, hétfőn délután fél ötkor koszorúzási ünnepséget rendez a Széchenyi Társaság a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi-szobornál, majd fél hattól az MTA felolvasó termében Széchenyi-emlékülést tartanak, amely Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ünnepi köszöntőjével nyílik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés