bezár
 

zene

2010. 09. 16.
UH Fest 2010
2010. október 6-10. Merlin Színház (1052 Budapest Gerlóczy utca 4.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges zenei élvezeteket kínál az UH Fest október 6-tól 10-ig a Merlinben, ahol idén 20 országból több mint 40 előadó lép fel. Lesz extázis, lesz komolyság, lesz bohóság, lesz szigor, gitár és dob, csengettyűk és effektek, orsós magnó és laptop, DJ az agynak és DJ a testnek – öt napon át, délutántól hajnalig.

A 10 éves múltra visszatekintő, nemzetközileg elismert UH Fest hitvallása szerint a mai zene sokszínű, izgalmas, és tele van élvezetes felfedeznivalókkal!
 

prae.hu

Az önkéntesekből álló szervezők a világ fesztiváljait járva a kevésbé ismert, egyedi, a hagyományos zenei stílusoktól távolságot tartó vagy azokat kreatívan újrahasznosító produkciókat fedezték fel és hozták el Magyarországra.

 

Szerintük ugyanúgy élvezetes lehet egy elemi erejű rockandroll-rituálé, mint a szabályoknak fittyet hányó, testet megmozgató tánczene, a gyerekkor tündéreit megidéző énekesnő, az elektronikus neszekből épített finom kompozíció, vagy a lelket a salakanyagoktól megtisztító zaj.

 

Részletes program, háttéranyagok:

Egy kis ízelítő a zenei kínálatból:

 

Elektronikus (tánc)zene

 

Thomas Fehlman

Fellép a techno/house egyik alapító atyja, az Orb tagjaként és határokat átlépő produceri munkásságáról is ismert Thomas Fehlmann. A Senior Coconut néven elkövetett vicces lounge-zenéjéről ismert, legutóbb Hajdu Szabolcs: Bibliothèque Pascal című filmjének zenéjét szerző AtomTM kevésbé ismert arcát mutatja meg. Itt lesz Pole az egyszerre agyas és a maga módján igenis szép electro-dub úttörője, MLZ a manapság reneszánszát élő dub techno egy egyedi, meleg hangzású képviselője. STU régi videojátékok és egy ősi Atari hangjaiból barkácsol frenetikus tánczenét, míg Demdike Stare technót, jazzt, dubot, a korai elektronikus úttörők kalandjait és a nagyvárosi szorongást alkímiai vegyületben hozza össze.

 

Tündéri gitáros lányok

 

Énekhang, gitár, diktafon, csengettyűk, effektek – kevés eszközzel alkot sajátos és varázsos világot az izlandi Kría Brekkan (ő a Múm tagjaként lett híres), a finn Lau Nau és Kuupuu. Szégyellős és ellenállhatatlan báj, a zenei kreativitás ünnepe!

 

Rock, avant-pop, atavisztikus energiák és ravasz dalok

 

Az angol-amerikai Shit And Shine tíz magyar dobossal hoz létre mindent elnyelő fekete lyukat a Merlinben: a rock, a minimalista döngölés és a mocskos zajongás összes erénye egyesül bennük.
 

Talibam!

A lengyel The Complainer And The Complainers ötletektől tobzódó avant-pop zenéje még annál is szórakoztatóbb, mint amennyire meghökkentő. Aki azt hiszi, hogy már mindent hallott, amit egy szál gitárból és effektekből ki lehet hozni, annak a belga Ignatz mutat újat. Mindössze egy dobfelszereléssel játszik fajsúlyos metált a Peter Brötzmann mellől is ismert Michael Wertmüller. Aki szerint a rock nem lehet rituálé, csak szórakozás, azt a svéd The Skull Defekts ragadja el eddig nem sejtett helyekre. A szintetizátoron és dobon improvizáló Talibam! nem a konzervatóriumok levegőjét idézi meg, hanem őrültebb a legvadabb rocknál. A finn Keijo évtizedeken át csak zenélt, saját hangján, amit a folk, a blues, a jazz és a drone elemeiből alakított ki, mire egyszer csak rácsodálkozott a világ.

 

Hangszobrászat, levitáció, zaj

 

Jazkramer

Azokról a frekvenciákról, amik szó szerint megremegtetik az épületet, Mark Bain gondoskodik. A Groupshow külön-külön is műfajuk csúcsán lévő tagjai (Jan Jelinek, Andrew Pekler, Hanno Leichtmann) elektronikus hangszereken improvizálnak; ezekre számítunk: kattogások, ritmus- és dallamtöredékek, finomság. Lionel Marchetti absztraktul konkrét hangkollázsa nyolc hangszóróból szólal meg és nyújt különleges térélményt. A New York-i No Fun Fest alapítója, Carlos Giffoni meglepő húzással az acid-puttyogás irányába indult, miután a zajzenében letette névjegyét a hamar legendássá vált No Fun Festivallal. A megtisztító zajzenéről a „műfaj” egyik legendája, a norvég Jazkamer gondoskodik: annyira szigorú lesz, hogy az már szép. „A lemezjátszó is hangszer” – ennek a közhelynek ad új értelmet a francia eRikM.

 

Magyar supergroup, magyar felfedezettek

 

A Marhaug/Máriás/Benkő/Tóth/Palotai/Pándi alkalmi supergroupban a legkülönfélébb műfajok neves képviselői mutatkoznak meg olyan oldalukról, amiről máshol nem tudnak.
 

A Mi a zene? című pályázat nyertesei, akiket több mint negyven jelentkező közül választott ki a nemzetközi zsűri, a fesztiválon mutatkoznak be a nagyközönségnek.

 

 

Go Social!

 

A fesztivál szervezői szerettek volna egy kicsit többet tenni, mint egy újabb izgalmas zenei fesztivált szervezni - hiszen mindannyiunkon múlik, milyen világban élünk. Ebből lett a Go Social! alprogram.

 

A zenészektől megszoktuk, hogy társadalmi kérdésekről is véleményt nyilvánítanak és arra is számos kísérlet van, hogy egy fesztivál társadalmi problémákkal foglalkozzon, kihasználva azt, hogy a zene mélyen megérinti az embereket. A szelektív hulladékgyűjtéstől a színpadról skandált jelszavakon át a civil szervezeteknek nyújtott bemutatkozási lehetőségekig terjed az ismert skála.
Go social!

Az UH Fest idén egy másik utat próbált ki: zenészekkel olyan civil szervezeteket, intézményeket, településeket kerestek fel, akik tesznek azért, hogy egy kicsit jobb legyen itt élni. Sikeres munkát végeznek, olyan csoportokon/embereken segítenek, akiket a legtöbb honfitársunk elutasít és nem tart méltónak arra, hogy bárki is foglalkozzon velük.

 

Magyar és külföldi alkotók utaztak több napon át Magyarországon, találkozva cigányokkal, kábítószerfüggőkkel, menekültekkel, hajléktalanokkal. Megismerkedtek nemcsak velük, de az elesetteken segítő civil szervezetek munkájával is. Hét helyszínen tartottak hang-játszóházakat gyerekek, menekültek, drogrehablitációs programok résztvevői számára, és a találkozásokból mindkét felet gazdagító, felemelő közös zenélések kerekedtek.

 

Az utakat az Index videósai dokumentálták, így a felvételek hamarosan megtekinthetők a portálon. A látogatások által inspirált művek hallhatóak lesznek a fesztiválon.

 Go social!
Jegyek
Bérlet: 9 000 HUF (elővételben a Wave lemezboltban / Révay u. 4., vagy a helyszínen / Gerlóczy u. 4.)
Napijegy: 2 500 HUF, éjféltől 1 500 HUF

 

Támogatók:

 The Wire – angol zenei magazin

De:Bug – német zenei magazin

EU Kultúra Program

British Council

Norvég követség

Holland követség

Osztrák Kulturális Fórum

Goethe Intézet

Flamand kormány

Pro Helvetia

Futurspektiv

Belga soros elnökség

Finnagora

Open Society Institute

Tiszta Formák Alapítvány

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés