bezár
 

zene

2010. 09. 16.
Harangozó Gyula vállalta az átvilágító bizottság vezetését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elvállalta a Magyar Állami Operaház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységét átvilágító bizottság vezetését Harangozó Gyula, de kinevezési okmányát még nem vette át. Csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy az ellene összegyűjtött kifogások miatt saját átvilágítását kérte a szaktárca kulturális államtitkárságától.

prae.hu

Elmondta: a munkában akkor lesz ismét tevékeny, amikor az a két vizsgálat lezárul, amelyet első ténykedésekor, még augusztusban feltárt.

A Magyar Nemzeti Balettnél előbb egy 10 milliós, utóbb egy lakásügylettel kombinált 4 milliós, összesen 17 milliót megközelítő, Keveházi Gábor balettigazgatóhoz köthető szerződést talált, amelyek véleménye szerint a korrupció gyanúját vetik fel.

Felidézte, hogy Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza kulturális államtitkár augusztus 19-iki szóbeli megbízása alapján kezdett dolgozni augusztus 23-án a dalszínháznál, és az elsőként megtalált vitatható szerződés kivizsgálását kezdeményezte. E szerződés miatt Keveházi Gábor balettigazgatót a vizsgálat időtartamára mentette fel a munkavégzés alól, nem "rúgta ki".

Beszámolt arról is, hogy a szóbeli megbízás alapján mutatta be Vass Lajos főigazgató másnap a ház igazgatóságának. Harangozó Gyula úgy látja, hogy "intrikával és politikai kapcsolatokkal való fenyegetőzéssel" próbálták hivatalos kinevezését lehetetlenné tenni, ezért azt kérte Szőcs Gézától, hogy az ellene összegyűjtött - szintén anyagi és művészi adósságokat feltételező - kifogások kérdésében világítsák át.

Elmondta: a szeptember 6-iki társulati ülésen bemutatott Horváth Ádám miniszteri biztossal a munkamegosztás úgy alakulhat, hogy az operaénekes nagy súllyal a napi operatív ügyekkel foglalkozik, hiszen a háznak működnie kell.

Az MTI kérdésére hozzáfűzte, hogy a törvényes lehetőség öt évre enged vizsgálódást, de amennyiben idő és energia jut rá, érdemes hosszabb periódust áttekinteni. Céljuk nem az, hogy bárkire "ráhúzzák a vizes lepedőt", hanem a Magyar Állami Operaház jövőjét felrajzoló elképzelés kialakítása.

"A kormány felelős tagjai értésemre adták, hogy a jelenlegi helyzet fonákságával maguk is tisztában vannak, de éppen ennek megváltoztatására hívtak haza, hogy emberi és szakmai hitelességemmel közös erővel érjük el a rég óhajtott változásokat" - fogalmazott Harangozó Gyula, aki öt éven át vezette a bécsi Volksoper és Staatsoper balett-társulatát, s posztjáról június végén köszönt le.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés