bezár
 

zene

2010. 09. 16.
Placido Domingo az év latin sztárja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az év emberévé választotta Placido Domingót a Latin Recording Academy munkásságáért és szakmai teljesítményéért.

prae.hu

A kiemelkedő zenei munkásságot elismerő díj koncerttel egybekötött átadására november 10. kerül majd sor a Latin Grammy-díjak Las Vegas-i díjkiosztó ceremóniájának előestéjén.

Domingo alapította az Operalia nemzetközi énekversenyt, amely évente ad lehetőséget pályakezdő, tehetséges operaénekesek bemutatkozására. A 69 esztendős sztár emellett dollármilliókat gyűjtött különböző természeti katasztrófák áldozatainak megsegítésére szervezett jótékonysági koncertjeivel.

A világhírű tenortrióból már csak ő maradt színpadon: Luciano Pavarotti három éve rákban hunyt el, José Carreras pedig tavaly bejelentette, hogy visszavonul. Domingo maga is súlyos betegségen esett át: márciusban vastagbélrákkal műtötték, de áprilisban már fellépett.

A tenor operaénekes családba született Spanyolországban. Nyolcéves korában Mexikóba költöztek, és ott végezte el zenei tanulmányait is.

Énekesként 1968-ban debütált a New York-i Metropolitan Operaházban, és későbbi pályafutása során a világ összes nagy operaházában fellépett. Jelenleg ő vezeti a washingtoni Nemzeti Operaházat és a Los Angeles-i Operaházat, egyúttal művészeti tanácsadóként működik a Youth Orcestra of the Americas ifjúsági zenekar mellett.

Az év embere kitüntető címet korábban olyan zenészek kapták meg, mint Carlos Santana, Ricky Martin, Gloria Estefan vagy a tavalyi díjazott, Juan Gabriel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés