bezár
 

zene

2010. 09. 16.
Einstürzende Neubauten: szülinapi turné
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harmincadik születésnapját ünnepli az Einstürzende Neubauten: a német avantgárd-ipari zene egyik legfontosabb csapata október közepétől előbb Európában, majd decemberben Észak-Amerikában koncertezik.

prae.hu

Az 1980-ban alakult és a mai napig aktív, Blixa Bargeld által vezetett berlini kultzenekar turnéja során kétfajta műsor is lesz: a hagyományos koncerteket követően másnaponta filmvetítés, installációk, szólóprojektszámok bemutatása, workshop és közönséggel való beszélgetés szerepel a programban a 30. születésnap alkalmából - számolt be a Slicing Up Eyeballs című zenei blog.

Az európai turné október 14-én egy legendás koncerthelyszínen, az amszterdami Melkwegben kezdődik és november 19-én zárul egy szintén különleges helyen, a brüsszeli Ancienne Belgique-ben. (Sajnos az állomások között Budapest nem szerepel; az együttes legutóbb 2008 áprilisában játszott a magyar fővárosban az A38-on.) A csapat hat év szünet után tér vissza Észak-Amerikába: december 1-jén a Los Angeles-i The Music Box az első állomás, 15-én a New York-i Bowery Ballroom az utolsó.

Az Einstürzende Neubauten a szlovén Laibach mellett a kortárs elektronikus zenék keményebb vonalának alapzenekara, amely jelentős hatással volt olyan későbbi együttesekre, mint az amerikai Nine Inch Nails vagy a Rammstein.

A zenekar korai munkásságára (két gyöngyszem: Kollaps 1982; Halber Mensch 1985) a legszélsőségesebb zajzene volt jellemző. Elsősorban a klasszikus dalformát bombázták szét formailag és hangszerhasználat szempontjából egyaránt. Zenei eszköztárukba többek között különböző csövek, fémtárgyak, motoros fűrész, kompresszor tartoztak. Szakítottak a hagyományos verzé-refrén dalformával, korai lemezeiken az ipari tárgyakon ütött szuggesztív ritmust szaggatott kiabálás tarkítja.
A nyolcvanas évek második felétől az Einstürzende Neubauten fokozatosan nyugodtabb vizekre evezett. Egyre többet használnak szintetizátort, valamint gitárt és basszusgitárt. A 2004-ben megjelent Perpetuum Mobile című album végleges visszatérést jelent a hagyományos formákhoz.

A zenekar alapítótagja, Alexander Hacke tavaly ősszel Budapesten járt, ahol a The Ship of Fools című zenés darabot adta elő feleségével.
"Ipari zenét játszó zenekarnak aposztrofáltak minket, de tudni kell, hogy sem a műfaj, sem ez a kifejezés nem létezett, amikor elkezdtük. Érdekes időket éltünk akkor Nyugat-Berlinben, fiatalok voltunk, tele energiával, agresszióval, motivációval, érzelemmel, nem csoda, hogy ilyen kemény, zajos és radikális zenét produkáltunk. Az azóta eltelt három évtizedben sok minden történt velünk, sokfélét kipróbáltunk, a zenénk is finomodott. Megtanultuk, miként csatornázzuk be energiáinkat" - mondta akkor Hacke az MTI-nek.

A zenész magyarázatot adott arra is, miért szerepel a Neubauten egyik legutóbbi lemezén, a The Jewels címűn egy Magyar Energia című szám. Mint megjegyezte, Bargeld néhány évvel ezelőtt, talán a gázszállítási problémák kapcsán sokat hallotta ezt a szókapcsolatot emlegetni a rádióban és a tévében, és ez megihlette.

Az Einstürzende Neubauten jelenlegi tagjai: Blixa Bargeld (ének, gitár, billentyűk), Alexander Hacke (basszusgitár, gitár, vokál), N.U. Unruh (zajkeltő eszközök, ütőhangszerek, vokál), Jochen Arbeit (gitár, vokál) és Rudolf Moser (zajkeltő eszközök, ütőhangszerek, vokál).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés