bezár
 

színház

2010. 09. 14.
Évadkezdés a szabadkai magyar társulatnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A vígjátékoké és kísérleti előadásoké lesz a most kezdődő évad a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

Szkéné színház

A délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a magyar nemzeti közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézmények közé sorolta a szabadkai Népszínházat - közölte a lap által idézett Mezei Zoltán társulatigazgató.

Az idei évad első bemutatóját december közepére tervezik a szabadkai magyar társulatnál. A Jadran Színpadon Zágon István-Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékát láthatja majd a közönség.

A darab rendezője Megyeri Zoltán fiatal magyarországi színész-rendező, aki még nem dolgozott együtt a Magyar Társulattal. A második bemutató John Updike-Tasnádi István Eastwicki boszorkányok című darabja, Hernyák György rendezésében. A premier február második felére várható, ugyancsak a Jadran Színpadon.

Az évad harmadik újdonsága Szekeres Csaba szerző és rendező Sufnituning munkacímű kísérleti produkciója lesz, melynek bemutatóját április idusára tervezik. Ezt követi majd május végén a Soltis Lajos Stúdióban egy Csáth Géza művei alapján készülő darab, melynek munkacíme: Egy elmebeteg nő naplója, és amelynek rendezője, Dömötör András szintén először dolgozik a társulattal.

A darab koprodukcióban jön létre a budapesti Thália Színházzal, így párhuzamosan játsszák majd Budapesten és Szabadkán.
A Soltis Stúdióban számos további produkciót terveznek: Hernyák György ott vinné színre az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak vizsgaelőadását, Nemes Nagy Anita a társulat színésznőivel szeretne zenés estet készíteni, de Kovács Frigyes és Péter Ferenc rendező is tervez egy-egy produkciót.

Az előző évadból műsoron marad az Indul a bakterház, a Charley nénje, a Murlin Murlo, a Záróra, a Szomorú vasárnap, a Gézagyerek, az Adieu Bandi, a Veszedelmes viszonyok, a Safe House, a Lápon, A tengeren nincsen sár és az (Egy)mással.

A Magyar Társulat az új évadban közönségtoborzóval próbálja népszerűsíteni a magyar nyelvű színházi előadásokat: Szabadkán és a környező magyarlakta településeken a magyar nyelvű iskolai osztályokat akarják felkeresni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés