bezár
 

film

2010. 09. 11.
Scorsesével és Pacinóval nyitott pénteken a miskolci Jameson CineFest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Scorsesével és Pacinóval nyitott pénteken a miskolci Jameson CineFest "Miskolc? Miskolc!" - Martin Scorsese ízlelgette így az észak-magyarországi város nevét, ahol egyik filmes példaképe, Emeric Pressburger született. A rendező videóüzenetben köszöntötte a 7. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál résztvevőit.

prae.hu

A CineFest versenyen kívüli nyitófilmje az HBO produkciója, Barry Levinson Dr. Halál (You Don’t Know Jack) című alkotása volt. Al Pacino patológusa, Dr. Jack Kevorkian olyan orvost játszik, aki a halálos betegek és hozzátartozóik számára maga a megváltó utolsó ajándék - míg a társadalom egy részének szemében öreg gyilkos. Dr. Kevorkian azt vallja, orvosra akkor van szükség, ha az élet már - finoman szólva - nem a felhőtlen boldogságról szól. Hiszen ő nem öl, hanem hozzásegíti a szenvedőket a megváltó halálhoz. A média, a törvények, a bíróság azonban ezt másképp gondolják...

Frederic Sojcher, a filmtörténészből lett elsőfilmes rendező zseniális áldokumentumfilmje, a Hitler Hollywoodban jelenleg Velencében, a Venice Days szekcióban versenyez, Danis Tanovic és Bertrand Blier társaságában. A magyarországi premier szombaton este lesz a CineFesten. Az alapötlet: az amerikai kormány Hollywooddal összefogva megpróbálja megsemmisíteni a rájuk veszélyt jelentő európai filmipart a II. világháború idején. A filmből például az is kiderül, hogy Jean-Luc Godard nem más, mint a CIA ügynöke. A fergeteges alkotás most kezdte fesztiválkarrierjét, Karlovy Varyban FIPRESCI-díjat nyert. Sojcher a vetítés után válaszol a nézők kérdéseire.

Tarr Béla producerének váratlan halála ihlette a Gyermekeim apját, melyet Cannes-ban az Un certain regard szekcióban díjaztak. Mia Hansen-Love filmje egy producer (alakját Humbert Balsanról mintázták) utolsó napjait, öngyilkosságát, majd feleségének kálváriáját mutatja be. Film a filmkészítésről - nemcsak filmeseknek, csak a CineFesten, vasárnap este fél tíztől.


JAMESON CINEFEST - MISKOLCI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL
JAMESON CINEFEST - MISKOLC INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

www.cinefest.hu

2010. szeptember 10-19. / 10-19 September, 2010
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés