bezár
 

építészet

2010. 09. 11.
Megáldották a felújított máriapócsi bazilikát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent liturgia keretében áldották meg a felújított görög katolikus bazilikát szombaton Máriapócson; a nemzetközi hírű zarándokhely újraavatásán, számos egyházi és közjogi méltóság mellett, több ezer hívő vett részt.

prae.hu

A kegyhelyen 470 millió forint értékben végeztek rekonstrukciós munkálatokat, egyebek között restaurálták a nemzeti kegyhely ikonosztázait, teljesen felújították a tető- és toronyszerkezetet, a templom belső udvarát és fűtési rendszerét.

A liturgiát Cyril Vasil érsek, a Vatikán Keleti Egyházak Kongregáció titkára vezette. Jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és a testület több püspöke, valamint Christoph Schönborn bécsi érsek. Az eseményen részt vett Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Christoph Schönborn szentbeszédében üdvözölte a Máriapócsra érkezett zarándokokat és hívőket, megtiszteltetésnek nevezve, hogy velük együtt ünnepelheti a bazilika megújulását. Bécs és Máriapócs között szoros a kapcsolat - tette hozzá a bíboros, utalva a két várost összekötő Szűz Mária kegyképre. Kocsis Fülöp megyéspüspök, miskolci apostoli kormányzó arról beszélt, hogy a felújítás nem jöhetett volna létre Keresztes Szilárd, az egyházmegye korábbi püspöke, illetve a katolikus püspöki konferencia támogatása nélkül.

A szabolcsi kisvárosba érkezett több ezer látogatót, a gyalogos- és autóforgalmat rendőrök irányították a település belterületén - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A hívek többsége nem csak a templom megáldására érkezett, hanem a vasárnapig estig tartó különböző egyházi eseményeken is részt vesz. A felújított bazilikában szombaton délután vecsernyét, éjjel pedig virrasztást tartanak, majd az ünnepségek vasárnap misékkel, liturgiákkal és más egyházi szertartásokkal folytatódnak.

A bazilika és környékének fejlesztésére a Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása című, összesen 3,5 milliárd forint értékű program keretében kerülhetett sor, amelyhez az Európai Unió hetven százalékos támogatást nyújtott. A projekt keretében nemcsak a máriapócsi bazilika, hanem a nyírbátori református és római katolikus templom rekonstrukcióját is elvégezték.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Velencében láttuk Pablo Larraín és Pedro Almodóvar új filmjét
Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében
art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés