bezár
 

színház

2010. 09. 11.
Jubileumi színházi évad Gyergyószentmiklóson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, ennek jegyében hirdette meg a társulat a most induló jubileumi évadot.

Szkéné színház

"Az évforduló jegyében állítottuk össze a teljes évadunkat, és ennek a jegyében szervezzük a dance.movement.theater nemzetközi táncfesztiválunkat is" - mondta az MTI-nek Borsos Virág, a színház dramaturgja. Olyan rendezőket hívtak meg, akik jelentős mértékben járultak hozzá a színház mostani arculatának kialakulásához.

Az évad első produkciója Carlo Goldoni A hazug című darabja Barabás Olga rendezésében. A neves rendező pályafutása kezdetén a többszörösen díjazott Szép magyar komédiát vitte színre a Figura Stúdió Színház színpadán.

Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncos-koreográfus és a társulat együttműködése egy évtizedre nyúlik vissza - idézte fel a dramaturg -, a művész rendszeres résztvevője a Figura legfontosabb ünnepeinek. Legutóbb a Játszótér című táncszínházi előadást rendezte a Figura Stúdió Színháznál, amely több rangos fesztiválra kapott meghívást, és a közeljövőben egy hosszú turnésorozaton mutatják be a Vajdaságban, Magyarországon, Erdély több városában, valamint Jászvárosban (Iasi), Karácsonykőn (Piatra Neamt) és Bukarestben is - fűzte hozzá. Az évad utolsó bemutatójaként Bozsik Yvette Peter Handke Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című darabját viszi majd színre.

Béres László a színház egyik alapító tagjának darabját rendezi: Török Zoltán Nagynyavalya című keserű vígjátékát. Katona Imre pedig, aki az előző években két előadással, A hatalmas színrabló című gyerekprodukcióval és a Magyar Elektrával járult hozzá a társulat fejlődéséhez, ezúttal A téboly hétköznapjai című álomjátékot állítja színpadra.

Gyermekelőadással is készülnek a figurások: Nagy Bandó András A kiskalácsai királyság című meseregényét viszi színre Dézsi Szilárd rendező, aki szintén visszatérő vendége a színháznak. Egyik produkciójával díjat is nyert a 100, 1000, 1000000 mese címet viselő bukaresti nemzetközi fesztiválon.

Az előző évek hagyományát folytatva a társulat ünnepi műsorral készül március 15-re, a jövő évi bemutató címe: Memento.

Műsoron maradnak az elmúlt évad előadásai is, így a Játszótér című táncszínházi produkció, a Minden jó, ha vége jó című vígjáték, a Krimi, a Tél, a Napút a cédrus árnyékában című színházi esszé és a Többsincs királyfi című gyermekelőadás.

A Figura Stúdió Színház a színházi formanyelv megújítását tűzte ki célul alakulásakor, kísérleti színházként ismerte meg a közönség és a szakma. Ma, önkormányzati színházként a nézők szélesebb tömegeit is meg kell szólítsa - mutatott rá Borsos Virág, hozzátéve: törekszenek arra, hogy a bérletes előadások közé a közönség számára vonzó címeket, műfajokat válogassanak, ugyanakkor olyan rendezőket hívnak meg, akiknek a munkássága garancia arra, hogy a darabok valódi művészi igényességgel kerülnek színpadra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés